SebastianFranckenhaeuser Parempi Helsinki – tehdään yhdessä Helsingistä hyvä ja turvallinen paikka asua

Asuminen pääkaupungissa on liian kallista

Asumisen hinta Helsingissä on noussut pilviin. Asiaa ja siihen johtaneita syitä on viime aikoina käsitelty laajalti mediassa. Viime viikkoina on uutisoitu myös siitä, miten kannattavaa on muuttaa muualta Suomesta työn perässä Helsinkiin. Kustannusvaikutukset ovat tietysti kaupunkikohtaisia ja kokonaishintaan vaikuttaa lisäksi se, miten kaukaa Helsinkiin ollaan muuttamassa.

Oman näkemykseni mukaan meidän on pyrittävä kaikin keinoin hillitsemään kasvavia asumiskustannuksia. Helsingissä pitää olla mahdollista asua myös niiden, jotka maksavat itse asumismenonsa. Kelan pääjohtajan ehdottama vuokransääntely valtion tuella rakennetuissa vuokra-asunnoissa on tervetullut ehdotus. Myös asumiseen liittyvää tukiviidakkoa on syytä tarkastella kriittisin silmin.

Asumisen hintaan voidaan vaikuttaa myös pitämällä tonttivuokrat nykytasolla, eikä kiinteistöveroon pitäisi enää tehdä merkittäviä korotuksia. Vastaavasti Helsingin kaupungin vuokra-asunnoissa vuokria on varaa nostaa vain hyvin maltillisesti. Kankeaa kaavoitusprosessia pitäisi yksinkertaistaa, jotta vuokra-asuntojen tarjontaan saataisiin vauhtia. Vuokra-asuntotarjonnan lisääminen hillitsee myös markkinavuokrien nousua. Tässä muutamia keskeisiä keinoja, joiden avulla voidaan vaikuttaa siihen, ettei asumisen hinta karkaa käsistä.

Asunnottomien määrä on kasvanut Helsingissä ja heitä on tällä hetkellä yli 5000. Suurin osa asunnottomista on yksineläjiä. Monet asunnottomat elelevät toisten nurkissa tai viettävät öitään yömajoissa. Nuoret aikuiset eivät pysty muuttamaan omilleen, vaan joutuvat asumaan vanhempiensa luona. Helsingin Sanomien artikkelin (14.4.2016) mukaan Helsingissä on tyhjää toimistotilaa 1,2 miljoonaa neliömetriä, joka ei täyty yritysten kasvun avulla. Käyttämättömiä toimistotiloja pitäisi muuttaa asuin käyttöön, koska yritysten toimistotilan tarve on oleellisesti muuttunut uusien työtapojen myötä. Tyhjillään olevat toimistotilat riittäisivät kattamaan asunnottomien määrän ja siten kaikille voisi löytyä koti.

Nykyinen asumisjärjestelmä on rakentunut keinotekoisesti erilaisten tukien varaan. Systeemi mahdollistaa jatkuvat vuokrankorotukset ja pääoman valumisen isoille yrityksille ja omistajille, joille ihmisten perustarpeilla keinotteleminen on silkkaa bisnestä. Tuet eivät saa olla automaatio, vaan asumisen pitää olla järkevänhintaista niin, että jokainen voi suoriutua asumiskustannuksistaan omalla palkallaan tai eläkkeellään. Järjestelmän väärinkäyttöön pitää konkreettisesti puuttua ja estää asumiseen liittyvä keinottelu.

Nämä asiat ovat tahto- ja valintakysymyksiä. Kannatan tekoja, joiden avulla Helsinkiä viedään kohti parempaa tulevaisuutta!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat