SebastianFranckenhaeuser Parempi Helsinki – tehdään yhdessä Helsingistä hyvä ja turvallinen paikka asua

Korkeatasoinen pelastustoiminta on turvattava Helsingissä

Helsingissä pelastustoimi on huippuluokkaa. Pelastajat pystyvät toimimaan palo- ja pelastustehtävien lisäksi myös ensihoitotehtävissä ja toisin päin. Nykyinen järjestelmä takaa nopean ja korkealuokkaisen avun: ensimmäinen yksikkö on I-riskialueella kohteessa noin kuuden minuutin päästä hälytyksestä.

Tämän ohella Helsingissä toimii 15 sopimuspalokuntaa, joilla on 30 minuutin lähtövalmius eri tehtäviin virka-ajan ulkopuolella. Sopimuspalokunnat jaetaan tukipalokuntiin ja reservipalokuntiin, ja niiden suurimpana erona on se, että tukipalokunnat hoitavat myös palo- ja pelastustehtäviä perinteisten vahingontorjuntatehtävien lisäksi. Operatiivisen pelastustoiminnan lisäksi sopimuspalokunnat osallistuvat tärkeään turvallisuusviestintään, sekä nuoriso- ja järjestötyöhön. Ennaltaehkäisevän turvallisuusviestinnän avulla jaetaan tietoa ja pyritään vaikuttamaan ihmisten asenteisiin ja käyttäytymiseen.

Pelastustoimi ja ensihoito on myös jatkossa pidettävä yhtenäisenä, jotta hoidon taso ja nopeus voidaan säilyttää korkealla tasolla. Ensihoitoa ei missään nimessä tulisi eriyttää pelastustoimesta. Sote-mallissa Helsinki olisi pitänyt toteuttaa erillisenä alueena tai liittää yhteen pääkaupunkiseudun kuntien kanssa. Nyt toteutuva malli tuo muutoksen ainoastaan Uudellemaalle, kun muut alueet jatkavat käytännöllisesti katsoen ennallaan.

Pääkaupunkimme eroaa muista maamme kaupungeista monin eri tavoin, kuten väestömäärältään, liikennejärjestelyiltään, rakennuskannaltaan ja infrastruktuuriltaan. Helsingissä on korkeita rakennuksia ja tunneleita. Metron lisäksi täällä on paljon muutakin maanalaista liikennettä, joka asettaa pelastustoiminnalle omat haasteensa.  Myös suurimmat satamat ja lentokenttä sijaitsevat pääkaupunkimme liepeillä.

Pelastustoimen osalta Helsingin turvallisuus on hyvissä kantimissa. Pelastustoimelle osoitetut rahat ovat tosin tiukalla, mikä vaikuttaa resursointiin ja kalustoon. Tärkeintä olisikin kohdentaa varoja nimenomaan kenttähenkilöstön vahvistamiseen ja karsia vastaavasti hallinnon puolelta.  Tavoitteenamme on säilyttää Helsinki turvallisena myös pelastustoimen osalta - tämä ei onnistu riittämättömillä määrärahoilla.

 

Tehdään Helsingistä hyvä ja turvallinen paikka asua!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat