SebastianFranckenhaeuser Parempi Helsinki – tehdään yhdessä Helsingistä hyvä ja turvallinen paikka asua

Valinnanvapauden täytyy toteutua sote- ja maakuntauudistuksessa

Sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapaus tarvitaan ja se on keskeinen asia koko sote-uudistuksessa. Viime viikolla on keskusteltu, että tämä olisi törmäämässä perustuslaillisiin ongelmiin. Valinnanvapaus tulee toteuttaa huolimatta siitä yhtiöitetäänkö julkisia sote-keskuksia. Kaikilla suomalaisilla ei ole hyvää yksityistä työterveyshuoltoa, jolloin tämä valinnanvapaus on aivan keskeistä saada voimaan.

Olen vahvasti sitä mieltä, että nämä sote-keskukset tulisi yhtiöittää. Tämä on keino, jolla näemme keskusten kustannuspohjaa. Yhtiöittäminen poistaisi myös konkurssisuojan, joka liikelaitoksilla puolestaan on. Näin ollen kilpailu avautuu yksityisille palveluntarjoajille. Kustannuspuoli on tärkeä ottaa huomioon uudistusta tehdessä, koska emmehän me halua nykyratkaisua kalliimpaa mallia tästä rakentaa.

Maakuntauudistus on ollut kytkettynä sote-uudistukseen ja näin ollen myös valinnanvapauteen. Viime päivinä on puhuttu, että maakuntavaalit saattavat myöhästyä. Mielestäni nykyinen 18 maakunnanmalli on liian raskas ja epäsuosiollinen suurille kaupungeille. Erityisesti pääkaupunkiseutu jätettiin huomioimatta täysin. Suurille kaupungeillehan tällainen uudistus ei olisi ollut edes tarpeen. Uudistusta tehtäessä pääkaupunkiseudun olisi pitänyt olla yksi oma maakuntansa ja samalla maakuntia olisi pitänyt olla huomattavasti vähemmän. Uudistusta tehtiin nyt selkeästi muun Suomen ehdoilla eikä tämä ole ihme, kun Keskusta on pääministeripuolue.

Blogini jää nyt viiden viikon kesälomalle ja kirjoittelen seuraavan kerran viikolla 32.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat