SebastianFranckenhaeuser Parempi Helsinki – tehdään yhdessä Helsingistä hyvä ja turvallinen paikka asua

Turvapaikanhakijoiden henkilöllisyyden varmistaminen puutteellista

Viime päivinä olemme saaneet lisää tietoa Turun puukottajasta ja julkisuudessa on myönnetty ongelmia turvapaikanhakijoiden henkilöllisyyksissä. Suurin osa turvapaikanhakijoista tulee maahan ilman minkäänlaisia matkustusasiakirjoja. Tämä mahdollistaa sen, että he voivat sanoa nimekseen, minkä haluavat. Turvapaikanhakija kertoo luonnollisesti myös ikänsä viranomaisille, jota on mahdotonta tarkastaa.

Meillä voi siis olla maassa aivan eri ihmisiä kuin he väittävät olevansa. Ulkomaalaisen henkilökortti myönnetään oleskelulupakortin perusteella. Ongelmaksi tässä muodostuu se, että taustaa ei voida tarkistaa, koska mitään hyväksyttävää asiakirjaa ei ole, kun henkilö on tullut maahan. Voi olla myös niin, että henkilön sormenjälkiä ei löydy ja vaikka nämä löytyisivätkin, niin emme tiedä kenelle ne kuuluvat. Kyseinen henkilö voi olla murhamies tai rikollinen ja tämä jää viranomaisilta hämärän peittoon. Turvapaikan todellinen tarve on tämän takia myös todella vaikeaa selvittää.

On ilmennyt, että henkilöllä voi olla useampia henkilöllisyyksiä, kuten Turun puukottajalla esimerkiksi on. Järjestelmät eivät juttele keskenään, joka mahdollistaa tämän tapaiset virheet. Mielestäni nyt olisi syytä selvittää, minkälaisia ongelmia on Suomen järjestelmissä. Keskustelevatko esimerkiksi Migrin ja poliisihallinnon järjestelmät tarvittavalla tavalla keskenään ja miten luotettavaa on turvapaikanhakijoiden tunnistus esim. oleskelulupakortin tai aiemmin otettujen sormenjälkien avulla? Jos nämä eivät Suomessa toimi, niin miten hyvin ne voivat toimia EU-alueella?

Osa turvapaikanhakijoista käyttää hyväkseen alaikäisyyttä, koska turvapaikka yleensä irtoaa silloin helpommin. Tämä johtaa siihen, että väitetään oma ikä alakanttiin. Ikätesteissä selvisi, että noin 60 % valehteli ikänsä. Pöyristyttävintä on se, että nämä aikuiset miehet ovat peruskoulussa samoilla oppitunneilla teini-ikäisten kanssa. Tämä voi johtaa ikäviin seuraamuksiin. Julkisuudessahan alaikäisiin kohdistuneista rikoksista ei tiedoteta sen tarkemmin ja vielä etenkin jos tekijä on ”alaikäinen”. Mielestäni olisi syytä laittaa alaikäisiksi luokitellutkin henkilöt aikuisten Suomen kielen opetukseen ainakin ennen, kun ikä on todella vahvistettu.

Mitä voisimme tehdä asian eteen? Nyt on puhuttu paljon tiedustelulainsäädännöstä, mutta on tärkeää uudistaa myös henkilökorttilaki. Henkilökortteja ei tulisi jaella ennen kuin henkilöllisyys on varmasti selvillä. Nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa kikkailun ja jopa useamman identiteetin. Kun turvapaikanhakijoilla on useita identiteettejä, niin onko nykyisen lain turvin mahdollista saada jokaiselle identiteetille oma henkilökortti Suomessa? Henkilökorttia voi hakea sähköisesti aiemman tunnistuksen perusteella. Kyseenalaistan tässä kohtaa tämän aiemman tunnistuksen luotettavuuden. Jos henkilö vuosien päästä saakin Suomen kansalaisuuden, tulee maahan tullessa ilmoitettu nimi myös viralliseksi nimeksi.

Tutkiessani hallituksen esitystä löytyi peruste, että ulkomaalaisen henkilökortti tulee myöntää, koska yhdenvertaisuusvaltuutettu kiinnitti huomiota pankkiasioiden hoitamiseen. Yhdenvertaisuusperiaatteen mukaisesti jokaisella tulee olla mahdollisuus hoitaa pankkiasioitaan. Ulkomaalaisen henkilökortilla ei ole matkustusoikeutta, mutta pohdin myös mielessäni, kuka valvoo, että näillä myönnetyillä ulkomaalaisen henkilökorteilla ei matkusteta muualle rajojen ollessa auki?

Henkilökorttilain uudistus tarvitaan pikaisesti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Hammaslääketieteen opiskelunsa 50 vuotta sitten Turussa aloittaneet kokoontuivat opiskelukaupunkiinsa viime viikonvaihteessa. Illallispöydässä kuultiin muun muassa havaintoja siitä, että monella 18-vuotiaalla maahanmuuttajalla on nykyisin 25-vuotiaan hampaat. Tieteellistä selitystä tähän ei ole vielä löydetty.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Lapissa kaikki kukkii nopeasti. Peruskoululaisillakin saattaa olla hiusraja vetäytynyt ohimoilta.

Käyttäjän SebastianFranckenhaeuser kuva
Sebastian Franckenhaeuser

Juurikin näin! Ikä on tietoisesti valehdeltu ja todennäköisesti myös koko muu henkilöllisyys.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Jokaiselle tutkittavalle tulisi ilmoittaa jo prosessin alussa, että väärän identiteetin antaminen esikuuntelussa aiheuttaa kielteisen automaattisen päätöksen mikäli se voidaan todeta tutkimuksesta. Ilmoitus pitää tehdä ainakin 3 kertaa kameran edessä tulkin ja parin virkamiehen läsnäollessa.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Juuri näin tulisi toimia!

Jos hakee turvapaikkaa väärällä identiteetillä, ei voi olla oikeutettu sellaiseen.

Käyttäjän SebastianFranckenhaeuser kuva
Sebastian Franckenhaeuser

Todella hyvä toimintatapa. Teonhan pitäisi olla myös rikos eli esiintyä väärällä henkilöllisyydellä. Kaikki rikokset tulisi olla syy evätä turvapaikka. Nythän näin ei valitettavasti ole.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Kyseessä oli terroriteko ei nyt vähätellä.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Rajatarkastukset käyttöön ja ilman matkustusasiakirjoja liikkuvat voitaisiin pysäyttää rajalle. Missään sopimuksissa ei sanota pitää luottaa ihmisten sanaa eikä vaatia matkustusasiakirjoja.

Käyttäjän SebastianFranckenhaeuser kuva
Sebastian Franckenhaeuser

En missään nimessä vähättele näin kamalaa tapausta vaan päinvastoin. Nyt tarvitaan konreettisia toimia, joilla kansallinen turvallisuus voidaan palauttaa tähän maahan. Mielestäni meidän ei olisi tarve ottaa yhtään rajalta vastaan, koska turvapaikkaa tulee hakea ensimmmäisestä maasta ja viimeksi kun tarkistin, niin Suomella ei ole näiden maiden kanssa yhteistä rajaa. Rajavalvonta tulisi saada toimimaan koko EU-alueella. Turvapaikanhakijat voitaisiin palauttaa leireille odottamaan päätöstä. Koko EU voisi yhtenäisenä rintamana kieltäytyä noudattamasta YK:n sopimusta tämän nykyisne turvapaikkajärjestelmän osalta.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Ja Suomen laki nytkin mahdollistaa tuntemattoman henkilön säilöönottamisen hamaan tulevaisuuteen. Turun tapaus osoitti sisäministeriön Nergin lausumasta huolimatta että viranomaisilla ei ole hajuakaan, keitä täällä haahuilee. Näyttää riittävän se että osaa ilmoittaa jonkun kansallisuuden ja nimen edes sinne päin.

Ei tarvitse olla insinööri tietääkseen että ihmissalakuljettajat ohjeistavat kuljetettavia hävittämään henkilöasiakirjat ennen rajaa, hakemaan turvapaikkaa ja kertomaan perusteiksi raakoja tarinoita ja jopa satuja. Pienellä osalla hakijoita on oikea peruste asialleen mutta ongelman luovatkin ne, joilla ei ole.

Käyttäjän SebastianFranckenhaeuser kuva
Sebastian Franckenhaeuser

Näin se ikävä kyllä on, että emme tiedä keitä täällä oikeasti on. Luin eilen artikkelin, jossa väitettiin, että osa ei tiedä omaa ikäänsä. Kuulosti minulta kyllä todella uskomattomalta. Kyllä jokainen tietää nimensä ja ikänsä, mutta on eri asia valehdella niistä ja johtaa viranomaisia harhaan.

Valitettavasti oikean avun tarpeessa olevat ihmiset jäävät leireille, kun nämä paremman elintason perässä tulevat suoraan maahamme.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Tuntuu jotenkin naurettavalta tämä blogikirjoitus. Asioiden todellinen tila on ollut ihan varmasti tiedossa päättäjillä, mutta kansalle on esitetty aivan toista. Kysymys ennemminkin kuuluu mitä olisimme voineet tehdä asialle. Nyt vasta pakon edessä on myönnetty, ettei mukamas hyvä järjestelmämme olekaan hyvä vaan aivan xxska. Kallis, epäluotettava, sinisilmäisen höynäytettävä kuin suoraan Karin piirroksesta. Kari oli aikaansa edellä ja näki jo tulevan. Valitettavasti hänetkin siirrettiin syrjään ja vaiennettiin kuten muutkin järjen äänet.

Käyttäjän SebastianFranckenhaeuser kuva
Sebastian Franckenhaeuser

Ikävää, että koet blogikirjoituksen näin. Tarkoituksena on nimenomaan nostaa epäkohtia rohkeasti esiin ja esittää ratkaisuja. Olen siitä samaa mieltä, että näitä asioita on hyssytelty ihan tarpeeksi. Nyt pitää alkaa korjaamaan virheitä.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Niitten, jotka ovat "hukanneet" passinsa matkalla Suomeen, maahantulo pitää estää siihen saakka, kunnes hänen henkilöllisyytensä kyetään luotettavasti todistamaan. Täytyyhän meillä olla tieto siitä, ettemme päästä rikollisia maahamme toimimaan vapaasti.

Jos joku yrittää tulla maahan Ruotsista pakolaisena, hän valehtelee, koska Ruotsi on turvallinen maa. Häntä ei ole mitään syytä päästää Suomeen ennekuin hänellä on Ruotsin kansalaisuus. Sen jälkeen hän voi tulla maahan turistina, tai hakemaan töitä. Sosiaalituet hän sitten halutessaan voi hakea Tukholmasta.

Mikä tässä on niin vaikeaa ymmärtää?

Käyttäjän SebastianFranckenhaeuser kuva
Sebastian Franckenhaeuser

Koko järjestelmä on mätä. Moni varmaan saa nostettua useammat sosiaalituet eri identiteeteillä. Olen samaa mieltä, että henkilöllisyys tulee varmistaa ensimmäiseksi. Eihän muuten voida edes tietää, onko turvapaikan myöntämiselle perusteita. Näitä passejahan on löytynyt ihan tarkoituksella hukattuna.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Tästä on ollut jo ajat sitten Frontex:n, EUROPOL:n ja ties minkä lappua ja statistiikkaa ja loputtomiin uutisia muualta Euroopasta. Ne eivät vain ole kiinnostaneet ketään, eivät kuulema koske Suomea, PÄivi Nerg on valehdellut kaikkea käsittämätötä medioissa, jokainen yksittäistapaus, on sivuutettu vihana ja rasismina (jokainen näkökyvyn omaava on aika skeptinen jos yäläasteen keski-ikäiseltä näyttävä tp - mies väittää olevansa 13v) jnejne.

Kaikki tämä on silti yhdentekevää, koska virheitä ei myönnetä, koska se laittaisi koko järjestelmän kyseenalaiseksi, pitäisi ehkä miettiä jo myönnettyjä OL - päätöksiä jnejne.

Käyttäjän SebastianFranckenhaeuser kuva
Sebastian Franckenhaeuser

Koko turvapaikkajärjestlemä on kyseenalainen eikä se toimi. Ihmisten tulisi hakea turvapaikkaa leiriltä eikä niin, että yhden sanan avulla kaikki ovet aukenevat. Aina puhutaan yksittäistapauksista, mutta kuinka monta "yksittäistapausta" olemme valmiit vielä kärsimään? Nyt ei voi työntää enää päätä pensaaseen vaan tarvitaan välittömiä toimia.

Meillä on maassa ihmisiä, jotka eivät ole heitä, joiksi heitä luulemme.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Onko selvitetty hakiko tämä Turun terroristi Saksasta tai mistään EU maasta turvapaikkaa, nyt kun hänen nimi ja henkilöllisyys on kaiketi oikeasti tiedossa?

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Ruotsista haki ja kielteinen päätös ja maahantulokielto vuodeksi.

Käyttäjän SebastianFranckenhaeuser kuva
Sebastian Franckenhaeuser

Ainakin kyseisellä henkilöllä oli Saksassa useampi identiteetti, joten uskoisin, että on hakenut eri identiteeteillä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Jos on Ruotsista kielteinen päätös ei tarvitse Suomessa turvapaikkahakemusta ottaa edes käsittelyyn. Samaa voidaan soveltaa kaikkiin Suomessa oleviin turvapaikanhakijoihin eli ensiksi verrata muiden EU maiden rekistereihin ja lähettää sinne jos hakemus on ollut sisällä.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Tulijoiden taustoja ei jostain syytä selvitetä tarpeeksi hyvin. Vasta kun teki terroriteon, niin saatiin muutamassa päivässä tietää:

Saksassa syyllistytty rikoksiin ja Ruotsissa haettu turvapaikkaa ja saatu kielteinen päätös ja maahantulokielto. Käytetty useaa identiteettiä ja useaa kansalaisuutta, jotta saataisiin oleskelulupa.

Käyttäjän SebastianFranckenhaeuser kuva
Sebastian Franckenhaeuser

Tähän täytyy saada loppu. Meillä on maassa ihmisiä emmekä tiedä keitä he oikeasti ovat ja kuinka monesta maasta nostetaan sosiaalietuuksia samaan aikaan.

Juhani Vehmaskangas

Voitaisiinko Suomessa ottaa käyttöön valheenpaljastustestit/koneet. Jos valheenpaljastuksen tulostus olisi epäselvä, tai osoittaisi, että henkilö selvästi valehtelee niin asiaa tutkittaisiin tavallista tarkemmin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Älä ihmeessä ehdota moista. Johan juristit ja politikot joutus työttömäksi .
Muunnellun totuuden puhuminenhan on elinehto edm.viroissa.

Käyttäjän SebastianFranckenhaeuser kuva
Sebastian Franckenhaeuser

Eiköhän joku keksi siihen syyn, miksi näin ei voi tehdä. Tämä täytyisi olla ihan perustoimenpide näissä tapauksissa. Se, että meillä on ihmisiä maassa väärillä identiteeteillä on kestämätön tilanne.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Totta niin on.Siksi olettaisi että asioista päättävät olisi varautuneet ettei niin voisi tapahtua.
Se ylin päättävä tahohan on eduskunta jossa päätökset tehdään ja ohjeistetaan viranomaisia.
-Siitähän edm.vastaa kansalle .Viimeistään -19 eduskuntavaaleissa.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen Vastaus kommenttiin #23

Nerghän ilmoitti 2016 että tietää kaikkien taustat :)

https://youtu.be/OlMoHL_AbN8

Käyttäjän SebastianFranckenhaeuser kuva
Sebastian Franckenhaeuser Vastaus kommenttiin #25

Hänen on kyllä pitänyt olla tietoinen, että tämä ei pidä paikkaansa. Onneksi tästä on nyt alettu puhua vihdoin myös mediassa.

Käyttäjän SebastianFranckenhaeuser kuva
Sebastian Franckenhaeuser Vastaus kommenttiin #23

Kyllä näinhän se on. Ikävää, että jotain kauheaa piti tapahtua ennen kuin asiaan havahduttiin täysin. Toivottavasti korjausliikkeet tehdään pikaisesti. Muuten tällaiset iskut voivat toistua uudelleen.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Valheenpaljastuskoneet ovat pelkkää unelmaa ja ainoat tilanteet, missä ne antavat luotettavia tuloksia, löytyvät elokuvista. Sen takia niitä ei käytetä todellisessa maailmassa.

Käyttäjän SebastianFranckenhaeuser kuva
Sebastian Franckenhaeuser

Luotettavuus on toki yksi aspekti, mutta kyllä ne hyvää osviittaa antavat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset