Kommunismin uhrien muistomerkki Helsinkiin

Mielestäni Helsinkiin tulisi rakentaa kommunismin uhreille muistomerkki. Kuten natsismi myös kommunismi on lähihistoriamme musta piste. Se on aiheuttanut Euroopassa Suomi mukaan lukien jopa sadan miljoonan ihmisen kuoleman. Tarkka lukumäärä ei ole edes tiedossa. 

Venäjän edeltäjävaltiossa, kommunistisessa Neuvostoliitossa likvidoiduista ihmisistä suurin ryhmä heti venäläisten jälkeen olivat suomalaiset. Jo yksin tästä syystä muistomerkki heidän kunniakseen on välttämätön. Suomessa on edelleen lukuisa määrä ihmisiä, joiden lähisukulaiset ovat kuolleet vankileireillä kommunismin uhreina. Muun muassa viime vuonna ilmestynyt elokuva Ikitie kertoo tästä aiheesta. Tämän lisäksi Suomi luovutti vapaaehtoisesti virolaisia ja inkeriläisiä Neuvostoliittoon kuolemanleirille. 

Viroon Tallinnaan ollaan pystyttämässä parhaillaan tällaista muistomerkkiä. Tallinnan muistomerkki on kaksisataa metriä pitkä synkkä kahdesta osasta muodostuva käytävä. Muistomerkkiä reunustaa koristeomenapuut. Teos kohoaa Maarjamäelle. 

Venäjän presidentti Vladimir Putin vihki Moskovassa lokakuun 30.päivä 2017, vallankumouksen merkkivuonna, vaikuttavan muistomerkin kommunismin uhreille. Tästä uutisoi muun muassa BBC näyttävästi. Sen sijaan Suomen media ei tätä merkittävää tapahtumaa noteerannut. 

Saksassa muistomerkkinä toimii osa pystyyn jätettyä Berliinin muuria sekä siihen liittyvä ulkoilmanäyttely. 

Yhdysvaltoihin kommunismin uhrit saivat muistomerkin jo vuonna 2007 ja Kanada alkaa rakentaa tänä vuonna omaa muistomerkkiään Ottawaan. 

Lisäksi kommunismin uhrien muistomerkit löytyvät myös muun muassa Latviasta ja Liettuasta sekä Puolasta. 

Suomen muistomerkki voitaisiin sijoittaa Helsinkiin. Asian edistämiseksi voimme käynnistää arkkitehtuurikilpailun, jonka voittajatyö pystytetään kaupunkiin sopivaan ympäristöön, joka voisi olla esimerkiksi Leninin puisto. 

Muistomerkkiasia olisi syytä ottaa käsittelyyn vielä tällä kunnallisvaalikaudella. Olemme odottaneet aivan liian kauan ja muistomerkki olisi kunnian- ja myötätunnonosoitus uhrien muistolle ja heidän omaisilleen. Tämä koskettaa monia suomalaisia, joiden edesmenneet sukulaiset on tapettu kommunismin uhreina. 

Meidän tulisi kunnioittaa kommunismin uhrien muistoa muiden sivistyneiden ja historiansa tuntevien valtioiden tapaan. On kummallista ja suorastaan häpeällistä, että meillä Suomessa ei tätä vastaavaa muistomerkkiä vielä ole ja sen vuoksi ehdotamme tämän saamista myös tänne. 

Lähdetään edistämään asiaa pikaisesti! 

Allekirjoita aloite täällä: https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/5016

SebastianFranckenhaeuser
Kokoomus Helsinki

Kokoomus Helsinki.
Täällä esitetyt mielipiteet ovat omiani eivätkä edusta työnantajani tai edustamieni yhdistysten kantoja. Verkkosivut osoitteessa www.sebastianf.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu