SebastianFranckenhaeuser Parempi Helsinki – tehdään yhdessä Helsingistä hyvä ja turvallinen paikka asua

Ansiosidonnainen ei saa olla vain ay-liikkeiden jäsenille

Ansiosidonnainen työttömyysturva tulisi ulottaa kaikille palkansaajille ja yrittäjille. Mielestäni se ei voi olla vain liittojen yksinoikeus, etenkin kun liitto maksaa siitä vain marginaaliosan. Valtio maksaa ansiosidonnaisen kustannuksista 94,5 prosenttia, joka katetaan valtion verotuloilla ja työttömyysvakuutusmaksuilla, jotka peritään palkansaajilta ja työnantajilta. Kaikki palkansaajat rahoittavat nykyistä ansiosidonnaisuutta, vaikka eivät olekaan sen piirissä.

Yrittäjyyttä tulisi tukea Suomessa yhä enemmän ja myös yrittäjä tarvitsee työttömyysturvan, joka luo turvaa vaikeina aikoina. Tämä on yksi tärkeimmistä uudistuksista, jota suomalaiseen työttömyysturvaan tulisi tehdä. Haluamme yhä useamman ryhtyvän yrittäjiksi, joten tuetaan yrittäjyyttä. Työpaikat syntyvät yhä enenevissä määrin pieniin ja keskisuuriin yrityksiin.

Nykyisen ansiosidonnaisen työttömyysturvan pituutta tulisi leikata. Ei ole mitään järkeä tukea työttömäksi jäänyttä korkeakoulutettua jäämään kotiin, vaikka töitä olisi tarjolla. Jos työttömyysturvan kestoa leikataan, niin samalla sen tasoa voitaisiin nostaa, kuten esimerkiksi Tanskassa.

Näen, että meillä on tulevaisuudessa edessä iso sosiaaliturvaremontti, koska nykyisen sosiaaliturvan kustannukset ovat karanneet käsistä. Meidän pitää pystyä aktivoimaan ihmisiä entistä tehokkaammin työelämään. Sosiaaliturvaremontti olisi pitänyt tehdä jo aikaisemmin, mutta asiasta ei tunnu olevan konsensusta nykyisessä hallituksessa. Toivon, että asia nousee seuraavan hallituksen kärkihankkeeksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Sinisille hatun nosto, kun ovat nostaneet asian pramille...

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Toki hyvä, että asiaa esillä pidetään oli esillä pitäjä kuka tahansa, mutta Seppo oikeudenmukaisuuden nimissä syytä kuitenkin muistuttaa, kuka tai mikä eritoten ansiosidonnaisen kustannusvastuiden prosenttiosuudet kansan tietoisuuteen alkuvuonna 2015 toi:

Lepomäen, Hiilamon, Soininvaaran & co. ansiokas julkaisu "Ansioturvareformi"

Käyttäjän SebastianFranckenhaeuser kuva
Sebastian Franckenhaeuser

#4.

Olet Heikki asian ytimessä. Nimenomaan tämä porukka toi asian pinnalle 2015. Sosiaaliturva kaipaisi suuria muutoksia, jotka olisi pitänyt jo toteuttaa.

Käyttäjän SebastianFranckenhaeuser kuva
Sebastian Franckenhaeuser

#1.

Olen samaa mieltä, että hyvä kun asiaa nostetaan uudelleen pinnalle. Onhan tästä aiemminkin puhuttu, mutta asiaan ei ole saatu muutosta. Nyt olisi hyvä tehdä tämä koko sosiaaliturvauudistuksen yhteydessä.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Voit olla melko varma, että vastauksissa tulet näkemään sellaisia sepustuksia prosenttiosuuksista, joista lähinnä sula mahdottomuus päästä jyvälle :)

Mutta hyvä, jos Lepomäen, Hiilamon, Soininvaaran & co. alkuvuonna 2015 julkaisema työ viimein alkaisi hedelmää tuottamaan.

Käyttäjän SebastianFranckenhaeuser kuva
Sebastian Franckenhaeuser

#2.

Näin saattaa olla :) Toivottavasti sosiaaliturvan uudistus nousisi vaalejen tärkeimmäksi asiaksi, koska tarvitsemme uudistusta kipeästi.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Kaikkia työttömiä pitäisi kohdella yhdenvertaisesti, eli luopua ansiosidonnaisesta kokonaan.

Harri Happari

"Kaikkia työttömiä pitäisi kohdella yhdenvertaisesti..."

Samoin työssäkäyviä. Kaikille tehtävästä riippumatta sama palkka. Tuo se vasta olisi oikeaa yhdenvertaisuutta.

Käyttäjän SebastianFranckenhaeuser kuva
Sebastian Franckenhaeuser

#5.

Siinä ei olisi mitään oiekudenmukaisuutta, että palkka olisi sama tehtävästä riippumatta. Kuka haluaisi enää ottaa vastuuta tai riskejä?

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Mene sitten töihin Perttu. Älä ruinaa!

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Luin nyt pelkän otsikon : onhan selvää, että työntekijä voi liittyä liittonsa työttömyyskassaan liittymättä liittoon tai ns. Loimaan kassaan https://ytk.fi/tule-jaseneksi?gclid=EAIaIQobChMIy_....

Ansiosidonnaisen turvan kustannukset ovat tällöin työntekijälle murto-osa verrattuna liittomaksuihin.

Käyttäjän SebastianFranckenhaeuser kuva
Sebastian Franckenhaeuser

#10.

Kyllä näin on, mutta miksi tämän pitäisi olla näin liittosidonnainen asia, kun liitto ei maksa kun murto-osan kustannuksista?

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Se on " liittosidonnainen" vain ihmisten ajatuksissa : Syvästi kunnioittamani Iiro Viinanen lausui tämän totuuden julki joskus 90-luvulla eduskunnassa ja sai vihat päälleen : siis työntekijöille ei olisi saanut kertoa sitä totuutta, että hänen ei tarvitse kuulua liittoon vaikka liittyisi liiton työttömyyskassaan saaden kaikki ansiosidonnaisen edut.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Onko työttömyysvakuutusmaksu vähennyskelpoinen yrittäjille ja pitäisikö ansiosidonnaiselle olla jokin katto?

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Yrittäjä ei maksa työttömyysvakuutusmaksua, vaan YEL-maksun ja sen saa vähentää verotuksessa. Tosin fiksu yrittäjä välttelee YEL-maksun tai ei ainakaan maksa sitä täysimääräisenä.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Vellu : "työttömyysvakuutusmaksu vähennyskelpoinen"

Juhani : " sen saa vähentää verotuksessa."

Vuodesta 1985 yrittäjänä olleena en ymmärrä, mistä Te oikein puhutte.

Jos tarkoitatte pienentääkö työttömyysvakuutusmaksu yhtiön mahdollista verotettavaa tulosta , vastaus on kyllä. ; aivan kuten yhtiön ostaessa työkaluja , terveyspalveluja, kirjanpitopalveluja, siivouspalveluja, työvaatteita, kursseja, palkkoja maksaessaan jne....eli kai Teidän semiotiikassa " ne saa vähentää verotuksessa" ... ..ainoa kulu, jota " ei saa vähentää verotuksessa" on verot....

Vai ei työnantaja maksa palkkasummasta työttömyysvakuutusmaksua?

https://tvr.fi/fi/tietoa-TVRsta/ajankohtaista2/uut...

Vanhemman neuvo, jota ette tule nuorempana noudattamaan : ehkä olisi parempi pysyä kompetenssi-alueellaan.....

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #25

Mikä tuossa kysymyksessäni nyt oli niin ihmeellistä,että pitää alkaa kompetenssista höpisemään?

Saako työntekijä vähentää työttömyysvakuutusmaksun verotuksesta? No ei saa..muutetaan se sitten niin ettei työntekijätkään enään maksa veroja oikeastaan mistään,koska työn verottaminen on hirveän typerää. Saako kannatusta? No ei saa.

Itseasiassa kompetenssista vääntäessä voit vastata vielä,että lasketaan työnantajan maksama työttömyysvakuutusmaksu työntekijän sivukuluihin. JOS lasketaan,niin kuka sen oikeastaan maksaa?

Jatketaan vielä.. koska yrittäjä ei ole velvollinen maksamaan työttömyysvakuutusta,niin pitäisikö työntekijöiden rahoittaa yrittäjien ansiosidonnainen vai keksitäänkö joku vero yrittäjille millä he osallistuvat myös työttömyysvakuutuksen maksamiseen?

Käyttäjän SebastianFranckenhaeuser kuva
Sebastian Franckenhaeuser

#11.

Työttömyyskassan on. Mielestäni maksimikatto olisi henkilön oma kk-palkka. Kestoa voitaisiin hyvin lyhentää 500 päivästä.

Käyttäjän SebastianFranckenhaeuser kuva
Sebastian Franckenhaeuser Vastaus kommenttiin #26

#26.

Tämä oli kyllä tiedossa, mutta tarkoitinkin maksimia, joka on tuo 500 päivää.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Siniset tunkee demareiden kanssa kädet toisten taskuihin vaatimalla kaikille kassan tuomaa ansiosidonnaista turvaa. kyllä sosiaaliturvan taso maassa todellakin surkea mutta työn tekemiseen pitäisi kannustaa ja sitä pitäisi tukea esim. ansiosidonnaisen työttömyysturvan muodossa mahdollisen työttömyyden sattuessa.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Olen aina suositellut nuorille liittymistä YTK:aan. Siihen kannattaa liittyä jo opiskeluaikana töissä ollessa. Maksu on sen verran halpa, 100 e vuodessa.

Siellä jo monet ajattelevat, että on siinä ay-vastainen henkilö. Perustelen tätä tuohon kassaan liittymistä sillä, että nuoret työskentelevät usein monella alalla. Välillä ollaan kaupan kassalla, välillä tehdään haastattelututkimuksia, ollaan puhelinmyyjinä jne. Ei siis ole "oikeaa" alaa. Sitten kun valmistuu opinnoista ja menee töihin, niin sitten voi liittyä alansa liittoon, jos niin haluaa. Kassajäsenyyden voi siirtää.

Näin yleisesti voi sanoa, että pitäkää huolta, että nuoret liittyvät jonkin työttömyyskassan jäseneksi. Tuon yleisen ansioturvan syntyminen varmaan vielä kestää. Siinä voi mennä yhtä kaun kuin soten syntymisessä.

Käyttäjän SebastianFranckenhaeuser kuva
Sebastian Franckenhaeuser

#14.

YTK on hyvä ja paras vaihtoehto nykyisessä tilanteessa. Me tarvitsemme ison muutoksen koko sosiaaliturvaan, joten siinä yhteydessä olisi syytä katsoa yleinen ansioturva kuntoon.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Ansiosidonnainen on lähinnä laiskoja duunareita varten jotka pitävät ylipitkiä lomia toisten kustannuksella. Siitä ei ole hyötyä ahkerille yrittäjille tai pitkäaikaistyöttömille.

Käyttäjän SebastianFranckenhaeuser kuva
Sebastian Franckenhaeuser

#15.

Se luo turvaa ja voisi olla vieläkin korkeampi, mutta kestoa täytyy vähentää. Juuri sen kesto pitkittää työttömyyttä ja jopa kannustaa jäämään kotiin.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Jostain syystä duunarit löytävät töitä juuri ennen ansiosidonnaisen loppumista, kuten Osmo Soininvaara ansiokkaasti pohtii http://www.soininvaara.fi/2018/02/02/tyollistymist...

Toki ansiosidonnainen luo turvaa, mutta ei niille jotka sitä eniten tarvitsisivat, eli vaikeasti työllistyvät.

Käyttäjän SebastianFranckenhaeuser kuva
Sebastian Franckenhaeuser Vastaus kommenttiin #21

#21.

Tämän takia kestoa tulisi lyhentää, jotta malli olisi kannustavampi. Pitkään työttömillä olleille on mahdollista saada parempi toimeentulomalli, kun otetaan käyttöön perustili, jolloin kannustinloukkuja ei ole vaan kaiken työn vastaanottaminen on kannattavaa.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin Vastaus kommenttiin #23

Näin, nykyinen systeemi on liian kankea ja ei kannusta ihmisiä kouluttautumaan uusiin ammatteihin tai kokeilemaan esim startupin pyörittämistä.

Käyttäjän RiittaMrd kuva
Riitta Mård Vastaus kommenttiin #21

Miten tukisit vaikeasti työllistyviä?

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin Vastaus kommenttiin #32

Perustulon ja yritysten sivukulujen alentamisen kautta.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Kaikille pakollinen työttömyysvakuutus parantaa myös ulkomaisen työntekijän asemaa.

Arto Baas

...Yritystuki pitäs maksaa myös yrittämättömillekki...kaikilekansalaisile, koska sen maksaa valtio kokonaisuudessaan

Käyttäjän RiittaMrd kuva
Riitta Mård

Miksi nyt kaikki halajaa työttömyyskassaan, kun juuri on aktiivimallin tiimoilta haukuttu kaikki työttömät laiskoiksi lusmuiksi? Itse en ole koskaan kuulunut mihinkään liittoon, mutta ollut työttömyyskassan jäsen 90-luvun alusta alkaen. Ei se sen kummempaa ole.

Käyttäjän SebastianFranckenhaeuser kuva
Sebastian Franckenhaeuser

#31.

Kyse ei ole tästä vaan siitä miksi eduista pääsee nauttimaan vain pieni osa, vaikka kaikki maksavat työttömyysvakuutusmaksua palkastaan. Valtio maksaa ansiosidonnaisesta suurimman osan.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

"Ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan peruspäivärahaa vastaavan osan maksaa valtio." Tämän lisäksi työnanatajat sekä työntekijät maksavat sitten osan ja tämän jälkeen kassat maksavat 5.5 prosenttia osuudesta. Noita maksuosuuksia on painoitettu siten että työntekijät maksavat omasta pussistaan entistä suuremman osuuden.

Kerro nyt sitten miten koko kansan ansiosidonnaisuus rahoitettaisiin ? Kädet sitten pois minun taskuista.

Toimituksen poiminnat