Miksi toinen aste pitäisi olla maksuton kaikille jos vain osalla on vaikeuksia?

Kaikki ei voi olla ilmaista. Kansalaisaloite toisen asteen koulutuksen maksuttomuudesta keräsi 50 000 nimeä ja etenee eduskuntaan. Toisen asteen koulutus on jo nyt maksutonta, mutta materiaalit on kustannettava itse. Pelastakaa lapset ry:n tutkimuksen mukaan 12,5 prosentilla toisen asteen opiskelijoista on suuria vaikeuksia selvitä koulukustannuksista.

Ymmärrän, että pienellä osalla opiskelijoista saattaa olla haasteita selviytyä toisen asteen opintojen kustannuksista, mutta ei se tarkoita sitä, että sen tulisi olla maksutonta kaikille. Toimeentulotukea on mahdollista hakea myös opintoihin jos siihen on oikeasti tarvetta. Osa-aikainen työ on myös oiva vaihtoehto rahoittaa opinnot. Menin itse töihin 16-vuotiaana, koska tarvitsin rahaa rahoittaakseni kaksoistutkinto-opintoni. Jälkeenpäin ajateltuna töiden tekeminen opintojen ohella oli järkevää urakehityksenkin kannalta. Opiskelun ja työn yhteensovittaminen on raskasta, mutta hyvällä aikataulutuksella aivan mahdollista.

En voi ymmärtää, miksi kaiken pitäisi nykyään olla ilmaista. Fakta on kuitenkin se, että mikään ei ole ilmaista vaan aina joku maksaa kustannukset ja yleensä se joku on veronmaksajat. Kehitys on menossa siihen suuntaan, että kaikki pitäisi olla ilmaista ja mistään ei olla valmiita maksamaan. Valitettavasti tämä on aivan väärä suunta. Olen itse sitä mieltä, että omat palvelut tulisi pystyä maksamaan itse jos on niitä valmis kuluttamaankin. Voimme auttaa sitten heitä, joilla on oikeasti tilapäinen avuntarve.

SebastianFranckenhaeuser
Kokoomus Helsinki

Kokoomus Helsinki.
Täällä esitetyt mielipiteet ovat omiani eivätkä edusta työnantajani tai edustamieni yhdistysten kantoja. Verkkosivut osoitteessa www.sebastianf.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu