SebastianFranckenhaeuser Parempi Helsinki – tehdään yhdessä Helsingistä hyvä ja turvallinen paikka asua

LEPOMÄKI JA POLITIIKANTEON SOKEAT PISTEET

Elina Lepomäki nosti ansiokkaasti esille politiikanteon sokeita pisteitä. Hän väittää, että kokoomuksessa päätökset tehdään tila-autoon mahtuvan porukan toimesta. Varmasti totta, mutta tuskin se on ainoastaan kokoomuksen ongelma, vaan tila-autoja on muissakin puolueissa.

Paitsi puolueiden sisäiset toimintamallit ja johtamiskulttuurit, jotka sinällään toki kaipaavat parannusta, näen huomattavasti suurempana ongelmana sen, että varsinaisiin isoihin kysymyksiin ja kansalaisten kokemiin aitoihin ongelmiin (siis ei haasteisiin vaan ongelmiin) eivät poliitikot ja puolueet puutu, ohittavat tai eivät ota kantaa. Näitä ei kuitenkaan paranneta korjaamalla johtamisongelmaa, hajottamalla puolueita pienemmiksi aatteellisiksi ryhmiksi tai riitelemällä keskenään tikkua pienemmistä asioista.

Syntyvyyden nopea lasku, vanhustenhoidon katastrofaalinen tila, maahanmuuton silmällä havaittavat ongelmat, työttömyys, terrorismin ja rikollisuuden lisääntyminen sekä moni muu ongelma ratkeavat vain sillä, että ongelmat havaitaan ja myönnetään niiden olemassaolo, eikä lakaista maton alle, niihin mietitään toimivat ratkaisut ja toteutetaan ne pelkäämättä siitä aiheutuvia seurauksia. Eikä enää riitä, että asioita tarkastellaan pinnalta ja etsitään silmänlumeeksi joku kompromissi, joka myydään kansalle.

Puolueiden johtamiskulttuurit, poliittinen päätöksenteko ja toimintamallit ovat peräisin kylmän sodan ajoilta. Koska suomettumisen jälkipyykkiä ei ole pesty ja päättäjinä touhuavat samat naamat jopa kuin kylmän sodan vuosina, eivät myöskään johtamisen ja politiikanteon toimintamallit ole merkittävästi päivittyneet 2000-luvulle. Se on itsestään selvää.

Demokratian tukiranka ovat riippumattomat instituutiot. Puolueet ovat demokraattisen, kansanvaltaisen järjestelmän toimivia ja toimeenpanevia osia. Suurilla puolueilla on pitkä historia takanaan ja paljon hyvää on saatu aikaan. Sitä ei sovi unohtaa.

Pitkän historian aikana myös avointa demokratiaa monin eri tavoin hyödyntävät tahot ovat nousseet pintaan, kuten kevyellä aineksella on tapana. Monet anonyymit taustavaikuttajat myös muualla kuin politiikassa on syytä huomioida ja niiden tavoitteista, motiiveista ja rahoituksesta on syytä keskustella ja olla tietoinen.

Muutoksiin monissa asioissa on syytä ja tähänkin pätee, että jos me emme tee muutoksia omin päätöksin, asiat muuttuvat pakon edessä ilman poliittista tai muuta kontrollia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

En ole lukenut kirjaa, joten olen uutisten varassa.

Onko 700 sivua vähän liikaa maailmanparantamiseen.

Eikö 1 A 4 olisi paras, kuten hän ulkopolitiikassa suosittaa.

P.s. Oppositio haukkuu hallituksen politiikkaa kokoomuslaiseksi,
kirjailija Lepomäki ei.

P.s. Mutta suuri ansio Lepomäelle, että hän nostaa asioita keskusteluun.

Käyttäjän SebastianFranckenhaeuser kuva
Sebastian Franckenhaeuser

En ole itsekään vielä ehtinyt kirjaa lukea, mutta aion kyllä. Tärkeimmät tavoitteet mahtuvat varmasti A4:lle, mutta kirjassa varmaan avataan asioita tarkemmin.

Mielestäni on hyvä nostaa keskusteluun politiikan ongelmia, koska tarvitsemme muutosta. Nyt emme ole kyllin hyvin pystyneet tekemään suuria muutoksia, jotka ovat väistämättä edessämme.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Eli siis..mitäs veikkaat kiinnostaako Ellua miten asiat muissa puolueissa on?

Käyttäjän SebastianFranckenhaeuser kuva
Sebastian Franckenhaeuser

#3.

Oman puolueen asiat ovat luonnollisesti tärkeämmät. Toin vaan esiin sen, että tilanne muissa puolueissa ei ole sen ihmeellisempi.

Toimituksen poiminnat