SebastianFranckenhaeuser Parempi Helsinki – tehdään yhdessä Helsingistä hyvä ja turvallinen paikka asua

Saako olla isänmaallinen vuonna 2018?

Kyösti Kallio piti sata vuotta sitten koko kansaa yhdistäneen puheen, jossa hän sanoi, että ”ei ole punaisia ja valkoisia, vaan ainoastaan isänmaataan rakastavia suomalaisia”. Nykyään isämaallisuus yhdistetään usein äärioikeistolaisuuteen, nationalismiin, fasismiin ja jopa rasismiin. Tänä päivänä on vaikea olla isänmaallinen leimautumatta ja saamatta osakseen haukkumista.

Vuonna 2015 Vihreät vaativat puoluekokousaloitteella, että Suomen lipun turmelu olisi sallittava ja hautarauhan rikkominen pitäisi poistaa rikoslaista. Toisena esimerkkinä artisti Maija Vilkkumaa on sanonut kaipaavansa anti-isänmaallista meininkiä ja olevansa kyllästynyt talvisodan ja Suomen lipun ihannointiin. Mitäköhän Kyösti olisi näihin sanonut jos olisi näkemässä?

Mielestäni meidän täytyy olla edelleen ylpeitä isänmaastamme ja sata vuotisesta historiastamme. Suomesta on saatu rakennettua yksi maailman turvallisimmista ja arvostetuimmista valtioista, ja siitä on syytä pitää edelleenkin huolta.

Viime vuosina Suomi on kuitenkin ollut ihan erilaisten haasteiden edessä mitä tulee turvallisuuteen. Kun seuraa julkista keskustelua, kaikki mikä liittyy maahanmuuttopolitiikan kiristämiseen, on joidenkin ihmisten mielestä rasismia, vaikka sillä ei ole mitään tekemistä rasismin kanssa.  Maahanmuuttopolitiikan kritiikki ei ole sama asia kuin maahanmuuttajien rasistinen haukkuminen. Kansallisesta turvallisuudesta saa olla huolissaan ja on erittäin huolestuttavaa, että moni kokee jo turvallisuuden tunteensa laskeneen.

Isänmaallisuus on sitä, että huolehdimme yhteiskunnastamme ja tähän kaikkien tulisi pyrkiä. Ei ole syytä ryhtyä vastakkainasetteluun vaan puhaltaa yhteen hiileen. Vaalitaan ja ollaan ylpeitä suomalaisuudesta, kuten esi-isämmekin ovat olleet. Kunnioitetaan myös sen symboleja ja traditioita. Pidetään huolta siitä, että jokainen tuntee olonsa turvalliseksi täällä omassa kotimaassaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (51 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Jottei jää epäselväksi, niin: "Oulussa päättynyt vihreiden puoluekokous hylkäsi myös aloitteen, jonka mukaan Suomen lipun häpäisemisestä ja turmelemisesta määrätyt rangaistukset poistettaisiin rikoslaista."

Aloitteitahan saa toki esittää yksittäiset henkilöt kuten demokratiaan kuuluu ja tässä tapauksessa niin teki yksi pohjoiskarjalalainen vihreä nuori. Vihreiden näkemystä siitä ei tullut.

Käyttäjän SebastianFranckenhaeuser kuva
Sebastian Franckenhaeuser

#1.

Onneksi tämä puoluekokousaloite ei mennyt jatkoon. Tämä tuntuu jo ajatustasolla hirveältä.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Onko ajatustasolla yhtä hirveä kuin aikoinaan kokoomusnuorten vpj:n esitys, että lapsilisät olisi poistettava, koska hänen mielestään on järjenvastaista tukea heikomman aineksen lisääntymistä?
https://yle.fi/uutiset/3-6362497

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Juu, tänä päivänä joillekin isanmaallisuus tai sen hyvien puolien korostaminen näyttää olevan yhtä kuin esittäjä on rasisti. Ihan samaa on sanottava maahanmuuton kriittisestä arvostelemisesta ja siihen saaduista "vastakaiuista". Maailma on muuttunut, mutta ei mielestäni asiallisen arvostelun taito ole sinänsä mihinkään kadonnut (joiltakin vain lienee unohtunut), eikä se saa kadotakaan vaan jokaisen tulisi kunnioittaa maataan ja sen perusoikeuksia. Samoin pitää osata kunnioittaa toisen esittämää mielipidettä ilman sovausta tai muunlaista epäasiallista ilmaisua.

Käyttäjän SebastianFranckenhaeuser kuva
Sebastian Franckenhaeuser

#2.

Kyllä mielipiteitä tulee kunnioittaa ja asioista on voitava keskustella. Mielestäni meillä ei saisi olla keskustelukulttuuria, jossa on asioita joista ei voi puhua.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Saa olla isänmaallinen, kukaan ei ole kieltänyt sitä. Muakaan ei ole kielletty olemasta isänmaallinen, miksi se on joillekkin ongelma? Onko tämä taas tätä uhriutumista ja nillistystä?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Saako olla isänmaallinen muuten kuin yhdellä tavalla?

Ongelmahan tässä on, että "tietyt piirit" pyrivät omimaan isänmaallisuuden ja Suomen symbolit itselleen. Vaakunaleijona on jo pääsääntöisesti pilattu ja myönnän etten itse panisi Suomen lippua hihanvarteen sen aiheuttamien konnotaatioiden vuoksi. Minusta on samantekevää saako lipun turmelemisesta rangaistuksen vai ei ja olen itsekin sitä mieltä että Talvi- ja jatkosota on saanut aivan liian suuren merkityksen itsenäisyyden juhlistamisessa. "Kiitos"-paitaa en päälleni kovin helpolla panisi, korkeintaan naamiaisissa.

Omaan isänmaallisuuteeni kuuluu mm. Suomen arvostaminen osana eurooppalaista arvomaailmaa ja EU:ta, turvallisuustilanteen parantaminen Nato-jäsenyydellä, nykyistä vapaampi ja humaanimpi maahanmuutto ja ylipäätään liberaalimpi meininki. Isolle osalle "isämmaallisiksi" itseään kutsuvista tämä näyttäytyy epäisänmaallisuutena.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Itse olen hyvin tarkka lippuasioissa.
Monissa isäm maallisissa piireissä on käytetty Suomemme lippua väärin liimaamalla se takalistoon tai jonkun kepin nokkaan väärinpäin. En voi tällaista toimintaa hyväksyä. Lippumme on aarre jota pitää kohdella kaikella kunnioituksella.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Minäkin olen tarkka lippuasioissa, juuri Vappuna yritin selittää 8-vuotiaalle että miksi lippu pitää ottaa pois auringon laskiessa tai tässä tapauksessa viimeistään yhdeksältä. En oikein osannut kertoa muuta kuin että se on sellainen tapa ja osoittaa liputtajasta hyvää tapakulttuurin tuntemusta.

Jos joku toinen haluaa liputtaa yli yön muutenkin kuin Juhannuksena tai vaikka leikellä lipun 5x5 sentin palasiksi niin ei se ole minulta mitään pois. Kertoo korkeintaan jotain tekijästään kuten näiden isäm maallisten tapa kohdella lippua ja muita kansallisia symboleita, mutta en ymmärrä miksi se pitäisi lainsäädännöllä estää.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #7

Edes nuo isäm maalliset eivät ole saaneet huonosta lipun kohtelusta minkäänlaista rangaistusta eli näyttää olevan sallittua.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #7

Janne, yksinkertainen selitys on lipun laskuajalle asetuksessa säädetty.

"Liputuksessa tulee noudattaa liputusaikoja. Voimassa olevan asetuksen mukaan Suomessa liputus alkaa aamulla kello 8 ja päättyy auringon laskiessa, kesällä kuitenkin viimeistään kello 21." Poikkeuksena juhannusaaton ja itsenäisyyspäivän liputukset.
http://intermin.fi/suomen-lippu/liputuspaivat

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #10

Juu, toki se on asetuksessa säädetty ja useimmille meistä se käykin selitykseksi. Lapset osaavat vielä kysyä että "miksi"?

Käyttäjän SebastianFranckenhaeuser kuva
Sebastian Franckenhaeuser

#4.

Isänmaallisuus ja eurooppalaisuus on mielestäni kaksi eri asiaa. Nämä kaksi asiaa voi olla myös joskus ristiriidassa keskenään, koska Euroopassa ajetaan koko EU:n etua eikä pelkästään Suomen. Nato-jäsenyys on ilman muuta kannatettavaa ja olisi isänmaallinen teko.

Haluaisin kuulla, miten haluaisit vielä vapauttaa maahanmuuttoa? Meillähän on käytännössä katsoen avoimet ovet ihan kaikille. Veronmaksajat myös maksavat tulijoille täyden sosiaaliturvan ja ilmaiset palvelut.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Ymmärrän kyllä mitä tuolla tarkoitat, mutta noin kirjoitettuna tuo kuulostaa hitusen hassulta.

EU:ssa, niin kuin missä tahansa kansainvälisissä kinkereissä ajetaan omaa, ei mitään hämärää yhteistä etua. Joskus edut ovat yhteneväiset, joskus taas eivät. Olisi hyvä jos suomiuunotkin vähitellen sisäistäisivät sen, ettei tarvitsisi joka neuvottelujen jälkeen hävetä sitä miten muut ajoivat omaa etuaan, ja Suomi ilmoittautui taas kerran yhteisen edun nimissä kuittaamaan laskun.

Käyttäjän SebastianFranckenhaeuser kuva
Sebastian Franckenhaeuser Vastaus kommenttiin #18

#18.

Hyvä, että aukesi. Välillä kiireessä kirjoittaa vähän kryptisesti. Meidän tulisi rohkeammin ajaa Suomen etua EU:ssa eikä aina hyväksyä korotuksia yms.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Meillähän on käytännössä katsoen avoimet ovet ihan kaikille."
Ai, senkö takia ihmisiä palautetaan Afganistaniin ja Irakiin kuolemaan kun meillä on avoimet ovet kaikille?

En nyt ajatellut ryhtyä käymään miljoona kertaa käytyä maahanmuuttokeskustelua tässä, pointti oli se että isänmaallisuus voi pitää sisällään moninaisia asioita. Kuten uskoa omaan yhteiskuntaan ja suomalaiseen kulttuuriin niin että sen pohja on tarpeeksi kestävä, vaikka se ajan mittaan muuttuisikin kuten se on aina muuttunut ja imenyt vaikutteita muualta ja vaikka meille tulisi lisää ihmisiä toisenlaisesta kulttuuripiiristä.

Käyttäjän SebastianFranckenhaeuser kuva
Sebastian Franckenhaeuser Vastaus kommenttiin #19

#19.

Juuri sen takia, koska muuten heitä ei tarvitsisi palauttaa. Tämän takia turvapaikkaa tulisikin anoa pakolaisleireiltä jossa saa ensihätään avun jos oikeasti on sen tarpeessa. Suurin osa nykyisistä tulijoista eivät ole suojelun tarpeessa.

Käyttäjän mikakivimaa kuva
Mika Kivimaa

Isänmaallisuus ja eurooppalaisuus eivät ole ristidassa keskenään, koska eurooppalaisuus ja EU-mielisyys eivät ole sama asia. Eurooppalaisuus tarkoittaa Euroopan historian myötä kehittyneiden arvojen vaalimista ja edistämistä (demokratia, oikeusvaltioperiaate, lähimmäisenrakkaus ym.). EU-mielisyys taas tarkoittaa EU:n edun ajamista. Koko Euroopan etu on turvalliset ja hyvinvoivat kansalaisyhteiskunnat. EU ei edistä tätä etua kuin vain osittain. Osittain se toimii sitä vastaan, koska se on liittovaltio. Olen rohkeasti isänmaallinen ja eurooppamyöteinen EU-jäsenyyden vastustaja.

Käyttäjän SebastianFranckenhaeuser kuva
Sebastian Franckenhaeuser Vastaus kommenttiin #29

#29.

Kirjoitin kiireessä hiukan kryptisesti, mutta totta kai eurooppalaiset arvot ovat eri asia kun EU-mielisyys. Olet aivan oikealla linjalla!

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Niin, saako olla isänmaallinen vuonna 2018 Suomessa. Aiheellinen kysymys.

Ainakin kannattaa olla asian kanssa varovainen. Suomalaisuuden ja isänmaallisuuden kunnioitus näet kovin herkästi leimataan vihapuheen kaltaiseksi agitaatioksi ihmisyyttä vastaan. Sellaista on nykymeno armaassa isänmaassamme.

Maailma muuttuu. Kyösti Kallion aikana isänmaan puolustaminen ja kristilliset hyveet olivat kansalaisten jaloimpia arvoja. Niiden kyseenalaistamista pidettiin häpeällisenä tekona.

Käyttäjän SebastianFranckenhaeuser kuva
Sebastian Franckenhaeuser

#6.

Näin minäkin olen tuuminut, kun seuraa nykyajan keskustelukulttuuria. Mielestäni meidän täytyy ajaa Suomen etua viimeiseen asti eikä aina vaan katsoa asioita laajemmin.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Asioita ei parane katsoa laajemmin? Mielipide tuokin.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #21

Janne poimi nuo muutamat sanat hieman laajemmasta ilmauksesta. Näin hän sai muodostettua "fake-news" tasoisen lyömäaseen tukemaan omaa anti-isänmaallista (?) arvomaailmaansa.

Tää on taas niin tätä. Janne, yritä olla reilu, be honest. Olisko mahdollista?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Jaan pitkälle Janne Salosen näkemyksen ja siksi suositus. Sotaveteraani isäni ennen menehtymistään liikenneonnettomuudessa 86-vuotiaana jätti parit viimeiset itsenäisyypäivän juhlat kotikunnassaan Kaarinassa väliin ja syyksi hän sanoi, ettei jaksanut enää kuulla sitä samaa jauhamista tavi-ja jatkosodasta, hänen mielestään kun juhlapuheissa pitäisi katsoa tulevaisuuteen eikä menneisyyteen.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Suomessa saa huonoa kohtelua kun erehtyy pukeutumaan nationalistisesti.

Se on kuin punainen vaate härälle.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Mitä mahtaa olla nationalistinen pukeutuminen? Tuskin kansallispuku, joka lienee lähinnä nationalismin vastakohta, korostaessaan kotiseudun eroavuutta muista seutukunnista.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Tallinnan satamasta ostettu tai viinapullon kylkiäiseksi saatu Kiitos-paita ja leijonariipus?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #28
Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Itse karsastan tuon termin isänmaallinen käyttämistä. Etenkin kun sitä käytetään maahanmuuttopolitiikan yhteydessä. Jokaisella ihmisellä on oma käsityksensä mitä isänmaallisuus on, ja ihminen voi olla hyvinkin isänmaallinen vaikka sitä ei kiinnostaisi maahanmuutto juuri ollenkaan.

Muuten ihan hyvä kirjoitus. Hankala sitä vaan on välttää vastaikkainasettelua ihmisten kanssa, joille valkoinen mies intiaanipäähineessä on ongelma.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Intiaanipäähineessä sulat ovat vähän kuin Mannerheim-risti, ne pitää olla ansaittu.

Mitäs tykkäisit suomalaisena jos kuka tahansa kantelisi Mannerheim-ristiä takissaan ilman mitään ansiota?

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

"Mitäs tykkäisit suomalaisena jos kuka tahansa kantelisi Mannerheim-ristiä takissaan ilman mitään ansiota?"

Ei kiinnostaisi tuon taivaallista.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #22
Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #23

Tuo Mannerheim-risti on oikeastaan aika herkullinen vertailukohta. Samantyyppisillä symboleilla varustettuja virveleitä näkee niin virallisesti kuin epävirallisesti käytettyinä runsaasti. Ketään ei voisi vähempää kiinnostaa kuka ja miten niitä käyttää, koska oikea risti on annettu harvoille ja valituille. Heidän arvoaan ei feikkivirvelien käyttö vähennä rahtuakaan.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #30

Niin just. Olen sen verta isänmaallinen etten hyväksy arvokkaiden isänmaallisten symbolien väärinkäyttöä. Nuo rienaavat virvelit kai pitäisi polttaa, ja helvetin tulella jos näin on nähdäkseen.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Intiaanipäähineessä sulat ovat vähän kuin Mannerheim-risti, ne pitää olla ansaittu.

Mitäs tykkäisit suomalaisena jos kuka tahansa kantelisi Mannerheim-ristiä takissaan ilman mitään ansiota?
"

Lapsena itselläni oli intiaanipäähine, ja ostaisin samanlaisen omille lapsilleni nytkin mikäli kaupoista vain löytyy - länkkärihatun myös sun muuta rekvisiittaa. Pitääkin katsoa seuraavan kerran ostoksilla. "Inkkari-länkkäri -sodissakin" lapsena olin aina intiaanien puolella (yleensä aina heikoimman puolella lapsenakin) enkä usko että kukaan täysjärkinen intiaani loukkaantuu moisesta leikistä. Aidon intiaanipäähineen sulat kai pitäisi muutenkin olla kotkasta lähtöisin eikä mikään skidien leikkipäähineistä moista sääntöä täytä. En jaksa uskoa että suurin osa intiaaneista on erityisen supertosikkoja. Tosikot saavat toki eniten ääntä aikaan. Oli todella ikävää että valloittajat saapuivat muualta ja veivät heidän maansa muutamassa vuosisadassa, vaikka moneen otteen totesivat ettei niin kävisi. Mutta se on jo historiaa eikä peruutettavissa.

Feikki-Mannerheim-ristin leikkikäyttö takissa on lähinnä säälittävää ellei ole lapsi kyseessä tai kyse vaikka naamiaisista. Mitä ihmeen väliä sillä toisaalta on? Ei itseäni häirinnyt joku musta Mannerheim myöskään, vaikka joitakin häiritsi - en tosin ole sitä katsonut, kun ei ole suurta mielenkiintoa.. ilmaiseksi jos näkee jatkossa niin why not mikäli on aikaa. Tosin isänmaallisuus (miten se koetaan/tulkitaan/jne.) eroaa selvästi eri tavoin eri ihmisillä - olen huomannut.

________________

Piti oikein googlettaa onko menty niin pitkälle ettei intiaanipäähinettä myytäisi enää. Myydään kyllä - hulluus ei ole mennyt tolkuttomuuksiin. Ei siellä mitään kotkan sulkia käytetä tai jos jossain käytetään, niin sitten laitan boikottiin. Omien tietojeni mukaan lapset kerhoissa ainakin vielä vähän aikaa sitten askartelivat alkeellisia "intiaanipäähineitä" eikä siinä mitään "kulttuurinomimista" ollut. Tai jos se sitä oli, niin saa ollakin. Askarrelkoot vaikka Mannerheimin ristejäkin omasta puolestani. Olen ehkä liian vapaamielinen monen mielestä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Laitetaanpa kysymys näin päin, millä tavoin isänmaallisuuttasi on viime aikoina estetty? Eli et ole voinut olla isänmaallinen jostain syystä ja mikä taho sen on onnistunut estämään?

Minun käsitykseni isänmaallisuudesta ei mielestäni joudu tulkituksi vihapuheeksi kuten jossain kommentissa kerrottiin. Ilman muuta käsityksiä on monia ja jaan Salosen Jannen ajatuksen erilaisesta isänmaallisuudesta kunkin kohdalla.

Se että joku vaikkapa Vilkkumaa on sitä mieltä, että voisi jo vähän vähentää talvisodan ihannointia, on hänen käsityksenä eikä kait estä muita ajattelemasta toisin. Ei taida itsenäisyyspäivän juhlatoimikuntakaan ottaa häneltä ohjeita.

Kallion Köpin osalta veikkaan, että hänellä olisi nykypäivänä paljon muutakin ihmeteltävää kunhan twitterin opettelisi..

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Tapana tuntuu olevan kaivaa historiasta joku henkilö tukemaan omaa ajatusmaailmaa, olkoon se sitten Kekkonen, Paasikivi tai tässä tapauksessa Kallio. Olen varma että Jaakko Ilkka ei tuollaista hyväksyisi.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

"Pidetään huolta siitä, että jokainen tuntee olonsa turvalliseksi täällä omassa kotimaassaan."

Toivoisin että tämä koskee myös niitä suomalaisia joiden uskonto, ihonväri ja etninen tausta poikkeaa kantaväestöstä. Samoin toivon sen koskevan niitä joiden mielipiteet poikkeavat "maahanmuuttokriitisistä", mitä se milloinkin tarkoittaakin.

Isänmaallinen saa toki olla. Pitää vaan määritellä mitä siihen sisältyy.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

No tuskin tuota toivomusta vastaan on kukaan paitsi aivan fanaatikot.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Stubbin sanoin: "Ikävä että kansallisvaltioita on vielä olemassa". Virallinen sanoma on että itsenäisyydestä pitää päästä eroon, mutta poliitikot eivät tätä halua sanoa suoraan vaan kiertotietä puolustamalla sidonnaisuuksia.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Miten tuo liittyy mitenkään siihen mitä äsken kirjoitin?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ei mitenkään, vaan liittyy blokin aiheeseen.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

En itse pidä Stubbista, mutta tuossa hän ehkä näkee pitkälle tulevaisuuteen kuten moni muukin. Tosin se voi olla satojen vuosien päähän, kun ollaan useammallakin pallolla kuin vain maa-planeetalla. Tuskin täällä silloin on läheskään näin monia valtioita kuin tällä hetkellä.

Se jos Stubb haluaa kansallisvaltioista nyt eroon olisi melkoista typeryyttä ja aiheuttaisi vain kapinoita ja sotia. Pakottamalla tuollaisia asioita ei ihan helposti tapahdu.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

"Vuonna 2015 Vihreät vaativat puoluekokousaloitteella, että Suomen lipun turmelu olisi sallittava ja hautarauhan rikkominen pitäisi poistaa rikoslaista."

Taisi olla viime vuonna kun kokoomuspoliitikko näillä palstoilla vaati että rikoslaista pitäisi poistaa kiihotus kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkominen (silloin kun kyseessä on islam ja muslimit).

Mitähän Kyösti Kallio tuosta ajattelisi? Olisi varmaankin samaa mieltä, vai mitä, Sebastian?

Käyttäjän SebastianFranckenhaeuser kuva
Sebastian Franckenhaeuser

#38.

Onko islam uskonto vai poliittinen liike? Minusta se on näitä molempia.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kyllä se on molempia. Kristinusko, kuten myös Islam on joille ihmisille pelkkä uskonto ja joillekin myös politiikan tekemisen peruste, mallia Päivi Räsänen joka iloisesti sekoittaa poliitikan oman uskonnolliseen maailmankatsomukseensa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kun on tutustunut nykyihmisen 300.000-vuotiseen varsin veriseen historiaan voi syystä kysyä onko eri kansallisuuksista ollut ihmiskunnalle etua, historian valossa ei ole. Sotia, tappamista, sitähän tämä kansallisvaltioiden historia on täynnä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Pulma on siinä ettei anarkiakaan toimi tahi kommunismi tahi teokratia eikä moni muukaan. Ennen oli heimoja sitten oli esim. "kaupunkivaltioita" sitten erilaisia valtion tapaisia ja imperium-kokeiluja, jotka useinmiten kaikki luhistuivat lopulta. Monarkeista on päästy (länsimaissa pääosin) eroon ja kansallisvaltiot tulivat tilalle useinmiten suht koht demokraattisesti. Tapoimme toki näppärästi toisiamme parissa maailmansodassa ja tehottoman kansainliiton tilalle perustimme lähes yhtä tehottoman YK:n. Ymmärrän halun sitoa kansallisvaltiot kiinni toisiinsa moneltakin kannalta, mutta liiaksi moisen tekeminen voi johtaa suurempiinkin ongelmiin.

Jos nuo kansallisvaltiot haluaa paketoida esim. EU:n kohdalla liittovaltioksi, niin tahojen pitäisi olla enemmän samanlaisia kuin ne ovat tällä hetkellä. Tai sitten yhteisen uhan pitäisi liimata erimielisetkin tahot samalle puolelle (vanha kikka, on uhka todellinen tahi keksitty).

Mitä itse ehdotat? Sain käsityksen että kansallisvaltiot ovat peestä, joten ... mitä? Liittovaltiossa on myös omat ongelmansa etenkin jos se on korruptoitunut jo valmiiksi ja jos päätöksenteossa reunamaat sun muut pienet surkimukset jäävät toissijaisiksi ja ilman kunnon päätösvaltaa (kuten EU:n osalta Suomi voisi jäädä liittovaltiossa.. jotkut ehdotukset joita olen lukenut veisivät meidät täysin marginaaliin).

----------------

Mikäli esim. EU:sta tulee liittovaltio vieläkin enemmän kuin se jo on, niin sen koossa pysyminen on vaikeaa.

Jos päätösvalta tulee jostain kansalaisille todella kaukaa ilman todellisia mahdollisuuksia vaikuttaa päätöksiin.... Ja jos päätökset koetaan epäreiluiksi ja edelleen ilman järjellisiä mahdollisuuksia vaikuttaa päätöksiin. Aistin reilusti mahdollisuuksia kapinahenkisyyteen. Leivän ja sirkushuvien on syytä olla tavallista korkeammalla tasolla. Ehdotan jonkinlaista kansalaisille pakollista virtuaalikypärää, jonka myöhemmin voi integroida suoraan silmään, joka syöttää taukoamatonta serotoonitasoja nostattavaa viihdykettä ettei tule mitään ikäviä kriittisiä mielipiteitä mieleen.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Jaa-a, äkkiseltään veikkaisin, että Granlundille kelpaa varsin hyvin Suomi-niminen inha kansallisvaltio ainakin määrittelemään verovelvollisuutta, mahdollisesti myös eläkelain soveltamisen osalta.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ihmneellisiä kommentteja. Olen luullut, ainakin tähän asti, että isänmaallisuus on tunne, eikä sitä oikein voi päätellä ulkoisista tunnusmerkeistä. Tunteita taitaa olla jopa nykymaailmassa hiukan vaikea kieltää.

Käyttäjän steffers kuva
Tatu Ahponen

Onko siis pointtina nyt, että ainut tapa, jolla varmistetaan, että saa olla isänmaallinen, on kieltää se, että saa olla epäisänmaallinen? Tästähän lipunpolttoaloitteesta on kyse. Kyse ei ole siitä, onko lipunpoltto hyvä asia vai ei, vaan siitä, pitäisikö sen olla laillista. Samalla tavalla vaikka se, että on laillista juoda ns. perskännit, ei tarkoita sitä, onko ns. perskännien juominen hyvä asia vai ei.

Toimituksen poiminnat