SebastianFranckenhaeuser Parempi Helsinki – tehdään yhdessä Helsingistä hyvä ja turvallinen paikka asua

Sarjakuristajan ja muiden rikollisten tuomiot kovemmiksi

Yksi valtiovallan keskeisiä tehtäviä on taata kansalaistensa turvallisuus. Nyt on lähiaikoina ollut kaksikin tapausta, joiden perusteella voisi epäillä, että kansalaisten sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden tunne heikkenee edelleen. Neljännen uhrinsa hengiltä kuristanut lähiöön sopeutumaan sijoitettu sarjamurhaaja Penttilä ja Turun torilla iskenyt terroristi Bouanane. Tämä osoittaa huonoa onnistumista meidän päättäviltä tahoiltamme.

Viime päivinä uutisoitu sarjakuristajan uusin teko herättää järkytystä kaikissa. Hän ei taaskaan ehtinyt olla kauaa vapaalla jalalla, kun uusi surma oli taas tilillä. En voi käsittää miten tällaista henkilöä ei voida pitää lukkojen takana koko elämäänsä. On päivän selvä asia, että tämä henkilö ei ole järjissään ja häntä ei tulisi vapauttaa. Tätä ei kuitenkaan uskota, vaikka hän on uusinut rikoksensa samalla kaavalla useampaankin kertaan.

Käräjäoikeudessa käsitellään tällä hetkellä Turun terrori-iskua. Turun puukottaja tulee myös vapautumaan joku päivä. Kyseistä henkilöä ei tulisi koskaan vapauttaa Suomeen vaan karkotus ja elinikäinen maahantulokielto ovat ainoa järkevä vaihtoehto. Jos laki ei tähän anna mahdollisuutta, sitä on kiireesti muutettava. Oikeusministeri Antti Häkkänen onkin onneksi jo tämän puutteen havainnut.

Missä vaiheessa lainsäädäntömme ja sen tulkinta ovat hapertuneet tälle tasolle, joka tavallisen kansalaisen oikeustajuun ei mahdu? Keiden päättäjien aikana löysennykset on tehty ja minkä politiikan varjolla?

Meidän tulisi taata se, että normaalit kansalaiset saisivat elää ja asua rauhassa pelkäämättä tällaisia henkilöitä. Asia vaatii varmasti lakiuudistuksia, jotta väkivaltarikoksista tuomitaan entistä rankemmin ja tuomion jälkeen kyseiset rikolliset voitaisiin pitää poissa yhteiskunnasta aiheuttamasta vaaraa. Samantapainen leväperäisyys näkyy hyvin monilla elämän aloilla. Kansalaisten asenteet ovat huomattavasti tiukemmat kuin päättäjien ja poliitikkojen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Penttilää ei nykyisen lainsäädännön puitteissa voitu pitää "lukkojen takana". Jos hänet olisi lainvastaisesti laitettu "lukkojen taakse", niin olisiko toimeenpannut viranomainen pitänyt tuomita "kovemmin"?

Toivon että edes Kokoomuksen edustajat puolustaisivat lakia ja sen noudattamista.

Käyttäjän SebastianFranckenhaeuser kuva
Sebastian Franckenhaeuser

#1.

Eihän tässä nyt kukaan väitä, että pitäisi pitää lainvastaisesti vaan muuttaa lakia. Lakia tulee aina noudattaa!

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

On tapauksia jotka tavallaan putoavat lakipykälien välistä. Siinä missä Turun puukottaja oli uskonnollisesti motivoitunut ja ehkä henkisesti epäkypsä on Penttilä sarjamurhaaja joka ei ole mielenterveystapaus joka voitaisiin nykylainsäädännön perusteella laittaa pakkohoitoon loppuiäksi.

Joka tapauksessa on selvää se että Penttilä on erityistapaus joka tarvitsee oman lainsäädännön joka varmistaa sen että hän pysyy lukittujen seinien sisällä loppuelämän.

Käyttäjän SebastianFranckenhaeuser kuva
Sebastian Franckenhaeuser

#2.

Näin on päässyt tapahtumaan, mutta nyt meidän täytyy säätää lakeja, jotta nämä voidaan tulevaisuudessa ehkäistä. Näitä ikävä kyllä tapahtuu tulevaisuudessa lisää.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Tavallisen kansalaisen oikeustajuun ei pidä koskaan vedota, koska ei ole olemassa tavallista kansalaista eikä standardisoitua oikeustajua.

Mutta ääniä ja kannatusta voi helposti kerätä puhumalla tavallisesta kansalaisesta ja tämän oikeustajusta.

Käyttäjän SebastianFranckenhaeuser kuva
Sebastian Franckenhaeuser

#3.

Ei pidä sanoa koskaan "ei koskaan". Monikaan ei ymmärrä, miten laki ei toimi tässä kohtaa ja minusta se on ihan oikeutettua. Kansa haluaa muutoksia, näitä päättäjien tulee pystyä tarjoamaan.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Korvasit sanaparin "tavallinen kansalainen" sanalla "Kansa". Kansa haluaa muutoksia, väität. Jollet tarkoita Tapania ja jollet siinäkin tapauksessa ole Tapanilta kysynyt, et voi edelleenkään yleistää Kansan haluavan muutoksia.

"Tavallisella kansalaisella" ja "Kansalla" on äänioikeutensa. Ääntään voi käyttää vaikkapa sellaiselle ehdokkaalle, joka lupaa karkottaa puukottajan ja lukita selliin kuristajan. Toisaalta äänen voi käyttää myös sellaiseen ehdokkaaseen, joka lupaa jotain merkittävää.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Kumpaankaan blogistin esille ottamaan tapaukseen lain muutokset (koventaminen) tuskin sopisivat. Suomessa on edelleen voimassa taannehtivan lain kielto.

Tulevaisuutta ajatellen järkevät lakimuutokset ovat toki tervetulleita.

Käyttäjän SebastianFranckenhaeuser kuva
Sebastian Franckenhaeuser

#4.

Valitettavasti näin, mutta en usko, että nämä jäävät viimeisiksi. Rikoksen uusinnan yhteydessä nämäkin tapaukset olisi mahdollista saada ruotuun.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kyllä..erityisesti talousrikoksista pitäisi saada aina ehdotonta ja vähintään vuosi vankeutta.

Ne ovat niitä vaarallisimpia ja eniten ongelmia aiheuttavia.

Aikooko kokoomus viedä tätä asiaa eteenpäin?

Käyttäjän SebastianFranckenhaeuser kuva
Sebastian Franckenhaeuser

#10.

Yleisesti ottaen talousrikoksista ja verorikoksista määrätään kovimmat tuomiot

Itse pyrin edistämään asiaa omalta osaltani. Katsotaan mitä hallitus tekee ja päättää.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mitenkä nuo kovimmat rangaistukset näkyvät? Avovankiloina missä voit jatkaa bisneksiä päivisin kunhan yöksi menet nukkumaan vankilaan?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Laita sitten kaikkiin rikoksiin 100 vuoden tuomiot ja ehdotonta vankeutta.
Pitäisi vähän tarkastella, että miten vankilat vankeja hoitavat tai arvioivat?

Ei ne vangit itse ala miettimään, jos ei kukaan hoida ja arvioi. Minusta siinä on jotain puutteellista, jos joku menee vapauduttuaan heti tekemään samat teot?

Käyttäjän SebastianFranckenhaeuser kuva
Sebastian Franckenhaeuser

#11.

Tämäkään ei ole vaihtoehto, mutta väkivaltarikoksista tulisi tuomita ankarammin. Nykyään niistä pääsee kuin koira veräjästä.

Kyllähän siellä on saatavissa myös hoitoa, mutta ei se kaikkiin hulluihin tehoa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@14. Et tainnut vielä ymmärtää, että hain tässä asiassa sitä tietoa, että kuinka hyvin annetaan vangeille tarvittavia hoitoja vai onko niin, että ettei tarjota yhtään.

Se on sama asia kuin laitetaan eläin vastoin tahtoaan häkkiin ja toivotaan sen muuttavan asennettaan ilman mitään vastinetta. Eläin ei koskaan ymmärrä muuta kuin purra ruokkivaa kättä, kun sille ei ole opetettu mitään muuta syytä häkkieläimenä pitämiseen.

Siksi mietinkin, että onkohan vankien hoidoissa jotakin vikaa, kun joku uusii rikoksensa heti vapauduttuaan?

Ei se auta yhtikäs mitään vaikka vaatisit esim. 1000 vuoden tuomiota kaikkiin rikoksiin aina karkkinäpistyksiin asti.

Ankarat tuomiot pitää katsoa toisinpäin, että missä siinä vankien hoidoissa on vikaa.

Käyttäjän SatuLassila kuva
Satu Lassila

Muistutan blogistia ja muitakin kansalaisjournalismin harrastajia, että Penttilä on pidätetty todennäköisin syin epäiltynä murhasta. Häntä ei ole tuomittu eikä rikosnimikekään, mistä epäillään, ole surma.

Erityisesti kanssaihmisiltään lainkuuliaisuutta peräänkuuluttavien olisi syytä huolellisesti varmistaa, että omat blogitekstit noudattavat lakia. Muuten voi käydä niin, että istuukin itse siellä kuuluisalla syytettyjen penkillä sinänsä hyvistä tarkoitusperistään huolimatta.

Käyttäjän SebastianFranckenhaeuser kuva
Sebastian Franckenhaeuser

#12.

"Penttilä päätettiin vangita todennäköisin syin epäiltynä murhasta."

Toki kaikki ovat syyttömiä ennen kuin toisin todistetaan. Harmi, että sama ei ole pätenyt #metoo kampanjassa syyllistettyihin ihmisiin.

Käyttäjän SatuLassila kuva
Satu Lassila

Syyllistäminen on eri asia kuin viranomaisen toimesta tapahtuva syyttäminen.

Enemmän kuin yksittäisistä rikoksentekijöistä olen huolissani siitä innosta, millä ollaan menossa eduskuntaan mm. rikoslakia uudistamaan vailla merkittävää perehtymistä voimassaolevaan lainsäädäntöön, sen soveltamiseen tuomioistuimissa ja ennen kaikkea vaikutuksiin kansalaisten elämään sekä oikeusvaltioperiaatteen toteutumiseen suomalaisessa yhteiskunnassa.

Erityisesti sosiaaliturvalainsäädännön muutosten todellisista vaikutuksista kansalaisten elämään tietämättömiä kansanedustajia on jo tarpeeksi istuntosalissa, vaikka sosiaaliturvalainsäädännön voisi olettaa jo pelkän yleisen elämänkokemuksen perusteella olevan paremmin "hallussa" kuin rikoslainsäädännön - ilman minkääntasoisia graduja.

Toimituksen poiminnat