Lomautetuille aktiivimallia, yrityksille yritystukia

Työttömyysturvan aktiivimalli koskee työttömien lisäksi myös lomautettuja. Esimerkiksi hiihtokeskuksissa tehdään paljon sesonkisidonnaista työtä, jolloin kesäkautena ei tarvita yhtä paljon työvoimaa kuin talvella. Mikäli siis olet sesonkityöntekijä ja sinut on lomautettu yli 65 päivän ajaksi, myös sinun on osoitettava aktiivisuutesi.

Valtio maksoi yritystukia 4.1 miljardia euroa vuonna 2016, eivätkä hallituspuolueet valitettavasti vieläkään päässeet sopuun yritystukien karsimisesta. Mielestäni yritystukiin pitäisi tarttua reippaalla otteella ja kohdentaa ne ensisijaisesti pk-yrityksiin. Yritystukiin käytettyjä varoja voitaisiin käyttää myös työn verotuksen keventämiseen.

Näkisin, että yritystukien avulla voitaisiin helpottaa myös yritysten lomautuspaineita. Vaikka malli ei suoranaisesti sovellu sesonkiin sidottuihin yrityksiin, saatetaan muillakin aloilla lomauttaa henkilöstöä vuositasolla jopa neljäksi kuukaudeksi. Lomautus osuu usein talviaikaan, jolloin kausitöitä on muutenkin vähemmän tarjolla. Lomautetulla on tällöin yleensä oikeus saada valtion maksamaa ansiosidonnaista työttömyyskorvausta. Kohdentamalla yritystukia erityisesti pk-yrityksiin voitaisiin vähentää tarvetta maksaa päivärahaa lomautetuille. Toisena vaihtoehtona ehdottaisin käyttämään verohuojennuksia kannustimena yrityksille luopua omaehtoisesti lomauttamisesta.

Mitä mieltä sinä olet näistä ajatuksista?

SebastianFranckenhaeuser
Kokoomus Helsinki

Kokoomus Helsinki.
Täällä esitetyt mielipiteet ovat omiani eivätkä edusta työnantajani tai edustamieni yhdistysten kantoja. Verkkosivut osoitteessa www.sebastianf.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu