SebastianFranckenhaeuser Parempi Helsinki – tehdään yhdessä Helsingistä hyvä ja turvallinen paikka asua

Lomautetuille aktiivimallia, yrityksille yritystukia

Työttömyysturvan aktiivimalli koskee työttömien lisäksi myös lomautettuja. Esimerkiksi hiihtokeskuksissa tehdään paljon sesonkisidonnaista työtä, jolloin kesäkautena ei tarvita yhtä paljon työvoimaa kuin talvella. Mikäli siis olet sesonkityöntekijä ja sinut on lomautettu yli 65 päivän ajaksi, myös sinun on osoitettava aktiivisuutesi.

Valtio maksoi yritystukia 4.1 miljardia euroa vuonna 2016, eivätkä hallituspuolueet valitettavasti vieläkään päässeet sopuun yritystukien karsimisesta. Mielestäni yritystukiin pitäisi tarttua reippaalla otteella ja kohdentaa ne ensisijaisesti pk-yrityksiin. Yritystukiin käytettyjä varoja voitaisiin käyttää myös työn verotuksen keventämiseen.

Näkisin, että yritystukien avulla voitaisiin helpottaa myös yritysten lomautuspaineita. Vaikka malli ei suoranaisesti sovellu sesonkiin sidottuihin yrityksiin, saatetaan muillakin aloilla lomauttaa henkilöstöä vuositasolla jopa neljäksi kuukaudeksi. Lomautus osuu usein talviaikaan, jolloin kausitöitä on muutenkin vähemmän tarjolla. Lomautetulla on tällöin yleensä oikeus saada valtion maksamaa ansiosidonnaista työttömyyskorvausta. Kohdentamalla yritystukia erityisesti pk-yrityksiin voitaisiin vähentää tarvetta maksaa päivärahaa lomautetuille. Toisena vaihtoehtona ehdottaisin käyttämään verohuojennuksia kannustimena yrityksille luopua omaehtoisesti lomauttamisesta.

Mitä mieltä sinä olet näistä ajatuksista?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Mitä mieltä sinä olet näistä ajatuksista?"

Olen sitä mieltä, että suoraan maksetut yritystuet ja yritystukiin laskettavat verohuojennukset pitää käsitteinä erottaa toisistaan, kun tästä asiasta puhutaan. Suurin osa niistä miljardeista tulee tällaisista epäsuorista tuista.

Esimerkiksi suuryritysten energiaverohuojennuksista luopuminen kaventaa niiden kilpailukykyä maailmanmarkkinoilla ja useissa maissa nuo energiaverot ovat Suomea pienemmät. Siksi ei ole syytä ajatella niin kategorisesti, että "suurilta tuet pois ja PK:lle lisää". Itse asiassa "rosovoamatta" jääneet rahat eivät ole tukea, jos asiaa tarkastellaan syvällisesti.

Toisaalta taas hyvin suuri osa PK-yritysten saamista tuista on suoraa rahallista tukea erilaisiin projekteihin, joita tehtaillaan kaljatuopin ääressä yhdessä paikallisten ELY-keskusten viranhaltijoiden kanssa. Näillä tuilla voi pienehköille yrityksille olla suuri merkitys, mutta monet projektit ovat paperille kirjoitettuja tekeleitä, jotka on keinotekoisesti erotettu normaalista toiminnasta tai sitten suorastaan feikkejä. Yritysjohdon aikaa kuluu tällaiseen sen sijaan, että se keskittyisi omaan bisnekseensä tai tuotantoonsa.

Käyttäjän SebastianFranckenhaeuser kuva
Sebastian Franckenhaeuser

Yritystukiin tulee kajota mahdollisimman pian, koska ne vääristävät muutenkin kilpailua. Meidän tulee keskittää voimavaroja yrityksiin, johon työpaikat jatkossa syntyvät.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Kuulostaa vähän siltä, että kasaisit lisää himmeleitä jo valmiiksi suurien himmeleiden päälle. Parempaan lopputulokseen pääsisi himmeleitä purkamalla. Esim. yritystuet pois ja tilalle pysyvä yritystukien veroinen verojen alennus. Tuolloin byrokratia vähenee huomattavasti ja veronalennus tukee oikeasti kannattavia yrityksiä, eikä viritelmiä, jotka eivät pysy kuin tuen avulla pystyssä.

Käyttäjän SebastianFranckenhaeuser kuva
Sebastian Franckenhaeuser

Ei ole tarkoitus lisätä himmeleitä. Nykyiset yritystuet tulisi poistaa. Puolikas voitaisiin kanavoida uudelleen esimerkiksi verotukseen, jolloin rahallista tukea ei suoraan jaeta. Puolet summasta tulisi kuitenkin käyttää ansiotuloverojen laskuun.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kuulostaa huolestuttavasti siltä, kuin olisit jakamassa rahaa jostain olemassaolevasta rahakirstusta. Yritystukien poistamisen pitäisi johtaa kevennettyyn verotukseen. Ymmärrän toki, että poliitikon olemassaolon oikeutus on joidenkin mielestä verovarojen jakaminen. Näin ei kuitenkaan tarvitsisi olla, ellei ole sosiaalidemokraatti.

Käyttäjän SebastianFranckenhaeuser kuva
Sebastian Franckenhaeuser

#3.

Nyt ymmärsit väärin. Tarkoituksena olisi poistaa nykyiset yritystuet ja oikeudenmukaistaa kilpailua. Voimme edelleen käyttää osan rahoista yrityksien tukemiseen kohdentaen ne paremmin tai keventämällä yritysverotusta. Vähintään puolet tulisi kuitenkin kohdistaa ansiotuloverotuksen laskuun. Nämä ovat ihmisten rahoja ei valtion.

Toimituksen poiminnat