SebastianFranckenhaeuser Parempi Helsinki – tehdään yhdessä Helsingistä hyvä ja turvallinen paikka asua

Hekan vuokrankorotukset nostavat asumiskuluja entisestään

Helsingin kaupungin asunnot Oy eli Heka on korottamassa ensi vuonna vuokria. Korotus liittyy uuteen vuokrantasausmalliin, jossa käytetään pohjina markkinavuokria (KTI-referenssi). Mediassa on kerrottu todella suuristakin alueellisista korotuksista. Heka yritti viime lauantain Helsingin Sanomissa paikkailla tilannetta. Juttu antoi ymmärtää, että vuokrat ovat jo päätetty, vaikka asukkaiden lausuntoja ei ole edes kuultu. Tämä kertoo hyvin Hekan yhteistoiminnasta asukkaiden kanssa.

Hekan vuokra-asunnot pyörivät omakustanneperiaatteella eli kaikki kulut maksaa asukkaat. Omakustanneperiaate sai vuosia sitten jo uuden merkityksen Hekan fuusiossa, jolloin käytännössä vanhojen alueiden asukkaat maksoivat uudistuotannon ja toisten alueiden peruskorjaukset. Alueellisella omakustanneperiaatteella ei ollut enää merkitystä.

Nykyinen Hekan vuokrantasaus, jossa vuokria verrataan markkinavuokriin, on epäoikeudenmukainen. Tämä myös romuttaa lopullisesti omakustanneperiaatteen. Markkinaehtoisten toimijoiden tavoite on luonnollisesti tuottaa voittoa osakkeen omistajille, mutta näin ei pitäisi olla Hekassa. Heka tuottaa joka tapauksessa muutaman prosentin voittoa verottajaa varten.

Heka pyytää lausuntoja asukkailta vuokriin puutteellisin tiedoin. Alueellisia pääomavuokria ei kerrota enää, vaikka tiedonsaantivelvollisuus mielestäni tätä edellyttää. Pääomavuokra muodostaa kuitenkin noin puolet kokonaisvuokrasta. En ole vielä myöskään nähnyt kertaakaan pelkkien budjettien vertaamista toisiinsa. Yleensä vierellä on myös toteuma, joka jäi nyt uupumaan täysin.

Olen katsonut Hekan toimintaa useamman vuoden ja toiminta on sekaisin kuin Jokisen eväät. Hekan toimitusjohtaja käyttää valtaansa ja muu johtoryhmä nyökkäilee perässä. Tiedottamisesta on puhuttu jo vuosia, mutta mitään ei tapahdu. Yhteistyö on muuttunut täysin sanelupolitiikaksi. Hekan toimitusjohtaja istuu alueellisten kiinteistöyhtiöiden hallitusten puheenjohtajana, jolloin hän käytännössä myy ja ostaa kiinteistö- ja huoltopalveluita. Tämä jos joku on hyvin erikoista toimintaa.

Olen huolissani Helsingin alueen asumiskulujen noususta. Asumiskulut alkavat olemaan jo niin korkeita, että tavallisella työssäkäyvällä ihmisellä ei ole niihin itse varaa. Asumistukimenot nousevat koko ajan ja ovat yli 2 miljardia euroa. Toimeentulotukea käytetään yhä enenevissä määrin asumiskustannuksiin. Tukiverkolla on luotu tilanne, jolla vuokrataso on saatu nostettua keinotekoisesti Helsingissä. Tämä osuu kaikista pahiten niihin, jotka maksavat itse omat asumiskulunsa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tee valitus Araan. Rahoituksen ehtojen mukaisesta toiminnasta on luovuttu.

Käyttäjän SebastianFranckenhaeuser kuva
Sebastian Franckenhaeuser

#1.

Näin on tarkoitus tehdä, jotta saadaa tukea asiaan.

Toimituksen poiminnat