Onko vihapuhe Suomen ongelma?

Mitä vihapuhe on? Kenen se pitäisi määritellä?  Vihapuhe-termi on tuontitavaraa viimevuosilta (hate speech) ja sitä käytetään Suomessa henkilöihin, jotka ovat eri mieltä tai suhtautuvat kriittisesti esimerkiksi maahanmuuttopolitiikkaan. Miksi ihmiset, jotka kutsuvat itseään suvaitsevaisiksi eivät suvaitse vastakkaista mielipidettä?

Kokoomus on perustamassa vihapuhetyöryhmää selvittämään mahdollisuuksia vihapuheen kitkemiseksi esimerkiksi netissä ja somessa. Tällaiselle työryhmälle ei ole tarvetta. Nettikiusaamiseen tulee ehdottomasti puuttua ponnekkaammin, mutta ei siihen tällaisia työryhmiä eikä ennakkosensuuria tarvita. Anonyymina esiintyminen somessa voidaan toki kieltää, mutta siihenkään työhön ei työryhmiä tarvita.

Suomessa on sananvapaus, joten jokainen voi rohkeasti olla ihan mitä tahansa mieltä, kunhan se ei loukkaa ketään. Oikeita ja vääriä mielipiteitä ei ole olemassakaan. Jo nyt lakiin on kirjattu tilanteet, että jos puheet tai kirjoitukset ylittävät hyvän maun, laittoman uhkauksen tai kunnianloukkauksen rajat, voi kansalainen tehdä rikosilmoituksen ja saada hyvitystä. Rangaistuksesta vastaa Suomen oikeuslaitos eikä valtio, poliitikot tai puolueet. Tästä on esimerkki Saksasta, jossa yritettiin rangaista sivustojen ylläpitäjiä, mutta korkein oikeus tuomitsi tämän lainvastaisena.

Tiedotteessa painotettiin muun muassa kansalaisjärjestöjen roolia vihapuheen torjunnassa. Mikä oikeus kansalaisjärjestöillä on toimia vihapuheenkitkijänä? Antaako valtio tuomioistuinten tehtäviä tavallisille kansalaisille? Kuulostaa diktatuurin toimintamallilta kontrolloida kansalaisten puheita. Mielestäni asia ei edes kuulu järjestöille vaan lakia valvoo poliisi ja tuomiot jakaa oikeuslaitos. SPR on tehnyt tällaista toimintaa kokeeksi mukanaan Rasismia vastusta Rasmus-yhdistys. Kaikki lahjoittajat tuskin edes tietävät, että rahaa käytetään kansalaisten mielipiteiden tarkkailuun, kun sillä voitaisiin auttaa ihmisiä.

Puolueeni linja tässä asiassa ei vastaa omaani. Minun mielestäni tällaista työryhmää ei tarvita. Jokainen vastatkoon puheistaan ja mielipiteistään ihan itse ilman valtion kitkemisiä. Vihapuhetta käsitteenä on mahdotonta määritellä. Suomessa on edelleen sananvapaus ja asioista on voitava olla eri mieltä. Kyseiset ministerit eivät voi määritellä, mikä on vihapuhetta ja mikä ei.

SebastianFranckenhaeuser
Kokoomus Helsinki

Kokoomus Helsinki.
Täällä esitetyt mielipiteet ovat omiani eivätkä edusta työnantajani tai edustamieni yhdistysten kantoja. Verkkosivut osoitteessa www.sebastianf.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu