SebastianFranckenhaeuser Parempi Helsinki – tehdään yhdessä Helsingistä hyvä ja turvallinen paikka asua

Kolme pointtia - huomioita ja kysymyksiä

Joskus kauan sitten Kokoomuksen kolme pointtia olivat koti, uskonto ja isänmaa.

Kokoomuksen kärkipoliitikkoihin lukeutuva Alexander Stubb ilmoitti lähtevänsä tavoittelemaan EU-komission puheenjohtajuutta, Euroopan korkeinta poliittista virkaa. Hän on julkistanut ohjelmansa, johon otan nyt kantaa tässä blogissani.

Alexilla on kolmen pointin ohjelma, jotka on julkaistu lehdissä. Ne ovat: 1) Eurooppalaisten arvojen puolustaminen. 2) Protektionistisen nationalismin vastustaminen. ja 3) Liittovaltiokehityksen edistäminen. Kommentoin näitä kolmea pointtia kohdittain.

Stubbin mukaan liberaaleja arvoja kyseenalaistavat unionin ulkopuolelta esimerkiksi Kiina, Venäjä ja Donald Trumpin johtama Yhdysvallat. EU:n sisältä painetta arvoihin tulee Puolasta, Unkarista ja Italiasta. Alexander Stubbin mukaan on hyvä asia, että EU:n lähinnä maahanmuuttopolitiikkaa kritisoivat Puola, Unkari ja Tšekki sekä muutama muu laitetaan ruotuun niin pian kuin mahdollista. Hän ei huomaa, että tällainen pienen valtion kimppuun käyminen on juuri niiden arvojen vastaista, joita hän väittää tässä puolustavansa. Tällä ulostulolla Stubb voi lisäksi tässä yhteydessä mainittujen maiden äänet vähentää omasta tulevasta äänisaaliista.

Toinen syy liittyy Stubbin voimakkaaseen haluun taistella protektionistista nationalismia vastaan. Hän ei arkaile lausua ääneen Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin nimeä, kirjoittaa Iltalehti. Trump symboloi suuntausta, jossa demokratian perusarvot ovat demokraattisissa maissa uhattuina, väitetään. Miten Trump liittyy Euroopan politiikkaan ja komission puheenjohtajan vaaleihin? Käsittääkseni hän on Yhdysvaltain presidentti. Trumpin mollaamisesta on tullut muotia tietyissä poliittisissa piireissä ympäri maailman. Olisi sivistyneempää pysyä kaukana tästä mutapainista varsinkin, jos pyrkii noin merkittävään virkaan. Lisäksi nationalismi on tällä hetkellä mielikuvissa liitetty tavalliseen isänmaan rakkauteen, joka on jokaisen ihmisen positiivinen tunnetila. Jokaiselle maa, johon syntyy, on rakas ja korvaamaton.

Kolmanneksi Stubb haluaa edistää liittovaltiokehitystä. Jos Natoon halutaan kansanäänestystä, niin vielä enemmän se kuuluu tähän liittovaltioasiaan. Etuina kuvitellaan se, että sitten saadaan asioita edistettyä nopeammin, kun keskitetysti äänestetään yksinkertaisella enemmistöllä ja esimerkkinä poliitikot ovat käyttäneet juuri Puolan, Unkarin, Tšekin ja Slovakian saamista kuriin maahanmuuttokysymyksessä, mutta onko tällainen tilanne Suomen etu? Federalistifanaatikot kuvittelevat, että he saavat enemmän päätösvaltaa, kun jokaisella maalla on yksi ääni ja sitten äänestetään. Saksa, Ranska ja muut Euroopan suuret valtiot eivät siihen tule suostumaan, vaan he saavat enemmän ääniä kuin pienet maat. Miten se jyvitetään, on vielä auki. Saksa esimerkiksi voisi antaa jokaiselle osavaltiolleen yhden äänen. On utopista kuvitella, että Suomen asema jotenkin paranisi liittovaltiotilanteessa. Mihin tarvittaisiin eduskuntaa keskitetyssä liittovaltiomallissa? Mitä Suomeen enää edes jäisi? Onko tästä jo tietoa?

Alexander Stubbin kolme pointtia ovat aika kaukana Kokoomuksen vanhoista tutuista kolmesta pointista, koti, uskonto ja isänmaa. Lohdullista on kuitenkin huomata, että Alex olisi siirtämässä turvapaikkakäsittelyt pois EU:n alueelta. Itse ehdotin tätä samaa jo pitkän aikaa sitten, kun asiasta ei edes uskallettu puhua.

Jossakin lehden haastattelussa kysyttiin kenet Alexander Stubb haluaisi tavata. Hän ilmoitti, että Donald Trumpin, koska haluaisi ottaa selvää, mikä mies tämä on. Suosittelen Trumpin sijaan matkan suuntaavan Pariisiin ja keskustelua Ranskan juuri eronneen sisäministerin Gerald Collombin kanssa. Hän on sentään keskeinen ison EU-maan keskeinen poliitikko, jonka eropuhe on herätellyt ihmisiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Euroopan maltillinen oikeisto on paineessa äärioikeiston taholta. Siksi esimerkiksi Stubbin toistaiseksi ainoa vastaehdokas Manfred Weber kalastelee sameissa vesissä ja osoittaa eilisessä italiankielisessä twiitissään ymmärrystä Italian populistihallituksen tiukalle maahanmuuttopolitiikalle.

Seuraava koitos nousevan äärioikeiston kanssa on Saksan Baijerin osavaltiovaalit ensi sunnuntaina. Baijerilainen Weber on osallistunut siellä kampanjointiin perinteisen valtapuolueen CSU:n tilaisuudessa.

https://twitter.com/ManfredWeber

https://www.augsburger-allgemeine.de/augsburg-land...

Käyttäjän SebastianFranckenhaeuser kuva
Sebastian Franckenhaeuser

#1. En käyttäisi termiä äärioikeisto vaan oikesto. Maahanmuuttopolitiikka on saatava kuriin ja jokainen järkevä ihminen tämän ymmärtää. Muutoin ongelmat lisääntyvät ja hyvinvointivaltio tulee tiensä päähän.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Koska teillä ei koskaan ole mitään hyvää sanottavaa kokoomuksen nykylinjasta tai sen johtavista politiikoista, niin ainakin allekirjoittaneelle on jäänyt epäselväksi, että miksi olette kokoomuslainen?

Toisaalta jos kaipaamanne vanhat ”hyvät ajat” palaisivat, niin kokoomus marginalisoituisi vasemmistoliitton kokoiseksi puolueeksi, mitä se oli ennen kuin Pertti Salolaisen ja Ilkka Suomisen kaltaiset sosiaalireformistit ja eu-federalistit nostivat sen isoksi puolueeksi aikoinaan.

Mitä siis haluatte, vai olisiko rehellisempää sanoa, että haluaisit olla perussuomalainen, mutta suvun painostuksesta ja puoluekirjan mukaan jaettavien luottamustoimien johdosta on vähän niin kuin leikittävä kokoomuslaista?

Käyttäjän SebastianFranckenhaeuser kuva
Sebastian Franckenhaeuser

#2.

Kannattaa lukea blogeja uudestaan, kyllä siellä niitäkin on. Olen puolueen kanssa monista asioista samaa mieltä, mutta uskallan kirjoittaa myös niistä, josta en ole samaa mieltä.

Vanhat arvot tulevat yhä tärkeämmiksi ja ovat vahvasti tulevaisuutta. Miksi olisin Perussuomalainen? Sen takia, koska kritisoin nykyistä turvapaikkapolitiikkaa? Ei se ole minkään puolueen yksinoikeus. Olen myöskin suopea EU:ta kohtaan, mutta en halua edistää liittovaltiokehitystä.

Kannattaa ajatella ihan omilla avoilla eikä puolueen aivoilla.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Stubb on sujuva seurustelu-upseeri, mutta kun mennään asiakysymyksiin, jälki on useimmiten heikkoa. Niin tässäkin ohjelmassa, joka sisältää kaksi epämääräistä kohtaa ja yhden huonon.

Puhe eurooppalaisista arvoista on sitä epämääräistä sanailua kun niiden arvojen määrittely on hakusessa niiden arvojen sisällöstä puhumattakaan. Kun tarkastelee niitä valtioita, kuten edesmennyttä Neuvostoliittoa, jotka ovat julistautuneet arvoyhteisöiksi, jäljet pelottavat.

Puhe protektionistisesta nationalismista on sitten jo puhdasta propagandaa, joosa sotketaan kaksi eri asiaa. Tiettävästi mikään maa ei aja valtiotason protektionismia vaan pikemminkin päinvastoin, haluavat EU:n toimivan ennenkaikkea vapaakauppa-alueena.

Liittovaltiokehityksen asemasta kannattaisi kaivaa esille se vanha hyvä subsidiariteettiperiaate eli läheisyysperiaate jonka mukaan päätöksenteko viedään mahdollisimman lähelle päätöksenteon kohdetta ja keskittämiseen pyritään vain siellä, missä siitä on selvästi todistettavaa hyötyä. Mitä kauemmas kansalasista päätöksenteko viedään, sitä enemmän päättäjät vieraantuvat kansalaisten asioista ja kansalaiset päättäjistä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Protektionistista nationalismia ajaa Euroopassa äärioikeisto, Suomessa itse Jussi Halla-aho:

https://www.suomenuutiset.fi/halla-aho-kotimaiseen...

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Protektionismi tarkoittaa kotimaisten tuottajien suojelemista torjumalla ulkopuolista kilpailua. Tuosta linkatusta esimerkistä sellaista ei löydy.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #5

Höpsis: "Talouden globalisaatiota ja tavaroiden vapaata liikkumista on ryhdyttävä purkamaan määräämällä ilmastovero tuontituotteille yleensä ja sakkovero pahimpien saastuttajien tuontituotteille."

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #6

Totta. Tuo on protektionismia. Jos se on tarkoitus tehdä kansallisella tasolla, jopa nationalistista sellaista. Jos se on ajateltu tehtäväksi EU-tasolla, niin asia on toinen. Tuossa puhutaan globalisaatiosta, joten jälkimmäinen tulkinta on todennäköisemmin oikea, mutta varmaahan se ei ole.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

EU:n "ulkoministeri" Federica Mogherini on huomenna Suomessa ja tapaa Stubbin, pääministeri Sipilän, Jutta Urpilaisen ja Martti Ahtisaaren, mutta ei ilmeisesti presidentti Niinistöä.

http://europa.eu/rapid/press-release_MEX-18-6082_e...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Itävaltalainen veteraanidemari Hannes Swoboda sekaantuu Stubbin ja Weberin kisaan:

"Weber ist möglicherweise nur der Platzhalter für Frau Merkel", sagte Swoboda. Er verwies auch darauf, dass der französische Präsident Emmanuel Macron keinen CSU-Politiker auf dem Posten des EU-Kommissionspräsidenten sehen wolle. Anders wäre es, wenn sich die stärkste Fraktion im Europaparlament für Webers Kontrahenten, den finnischen Ex-Premier Alexander Stubb, entschiede. "Er ist neoliberal im wirtschaftlichen Bereich, aber die Abgrenzung nach rechts ist deutlicher als bei Weber", sieht Swoboda eine größere Kompatibilität zu Macron.

Stubb olisi näin enemmän Emmanuel Macronin mieleen kuin Weber. Stubb vetää Swobodan mukaan tiukemman rajan äärioikeistoon kuin Weber.

https://www.news.at/a/eu-wahl---swoboda--timmerman...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Euroopan komissio on käynnistänyt uusia julkisia kuulemisia.

Voit osallistua kuulemisiin Sinun äänesi Euroopassa -verkkosivustolla:

http://ec.europa.eu/yourvoice/consultations/index_...

HUOM! Tänään on viimeinen päivä ottaa osaa alla olevaan kuulemiseen, ks. alla:

https://ec.europa.eu/clima/consultations/strategy-...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Mediaa tiistaina Helsingissä tavannut EU:n komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen kehui vuolaasti Stubbin kampanjan aloitusta."

"EU:n komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen sanoo, että Alexander Stubbin päätös lähteä EPP:n kärkiehdokas-kisaan on näkynyt paljon odotettua enemmän sekä EPP:n sisällä että kansainvälisessä lehdistössä. Stubb herättää laajaa kiinnostusta."

https://www.hameensanomat.fi/uutiset/jyrki-kataine...

Toimituksen poiminnat