Kolme pointtia – huomioita ja kysymyksiä

Joskus kauan sitten Kokoomuksen kolme pointtia olivat koti, uskonto ja isänmaa.

Kokoomuksen kärkipoliitikkoihin lukeutuva Alexander Stubb ilmoitti lähtevänsä tavoittelemaan EU-komission puheenjohtajuutta, Euroopan korkeinta poliittista virkaa. Hän on julkistanut ohjelmansa, johon otan nyt kantaa tässä blogissani.

Alexilla on kolmen pointin ohjelma, jotka on julkaistu lehdissä. Ne ovat: 1) Eurooppalaisten arvojen puolustaminen. 2) Protektionistisen nationalismin vastustaminen. ja 3) Liittovaltiokehityksen edistäminen. Kommentoin näitä kolmea pointtia kohdittain.

Stubbin mukaan liberaaleja arvoja kyseenalaistavat unionin ulkopuolelta esimerkiksi Kiina, Venäjä ja Donald Trumpin johtama Yhdysvallat. EU:n sisältä painetta arvoihin tulee Puolasta, Unkarista ja Italiasta. Alexander Stubbin mukaan on hyvä asia, että EU:n lähinnä maahanmuuttopolitiikkaa kritisoivat Puola, Unkari ja Tšekki sekä muutama muu laitetaan ruotuun niin pian kuin mahdollista. Hän ei huomaa, että tällainen pienen valtion kimppuun käyminen on juuri niiden arvojen vastaista, joita hän väittää tässä puolustavansa. Tällä ulostulolla Stubb voi lisäksi tässä yhteydessä mainittujen maiden äänet vähentää omasta tulevasta äänisaaliista.

Toinen syy liittyy Stubbin voimakkaaseen haluun taistella protektionistista nationalismia vastaan. Hän ei arkaile lausua ääneen Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin nimeä, kirjoittaa Iltalehti. Trump symboloi suuntausta, jossa demokratian perusarvot ovat demokraattisissa maissa uhattuina, väitetään. Miten Trump liittyy Euroopan politiikkaan ja komission puheenjohtajan vaaleihin? Käsittääkseni hän on Yhdysvaltain presidentti. Trumpin mollaamisesta on tullut muotia tietyissä poliittisissa piireissä ympäri maailman. Olisi sivistyneempää pysyä kaukana tästä mutapainista varsinkin, jos pyrkii noin merkittävään virkaan. Lisäksi nationalismi on tällä hetkellä mielikuvissa liitetty tavalliseen isänmaan rakkauteen, joka on jokaisen ihmisen positiivinen tunnetila. Jokaiselle maa, johon syntyy, on rakas ja korvaamaton.

Kolmanneksi Stubb haluaa edistää liittovaltiokehitystä. Jos Natoon halutaan kansanäänestystä, niin vielä enemmän se kuuluu tähän liittovaltioasiaan. Etuina kuvitellaan se, että sitten saadaan asioita edistettyä nopeammin, kun keskitetysti äänestetään yksinkertaisella enemmistöllä ja esimerkkinä poliitikot ovat käyttäneet juuri Puolan, Unkarin, Tšekin ja Slovakian saamista kuriin maahanmuuttokysymyksessä, mutta onko tällainen tilanne Suomen etu? Federalistifanaatikot kuvittelevat, että he saavat enemmän päätösvaltaa, kun jokaisella maalla on yksi ääni ja sitten äänestetään. Saksa, Ranska ja muut Euroopan suuret valtiot eivät siihen tule suostumaan, vaan he saavat enemmän ääniä kuin pienet maat. Miten se jyvitetään, on vielä auki. Saksa esimerkiksi voisi antaa jokaiselle osavaltiolleen yhden äänen. On utopista kuvitella, että Suomen asema jotenkin paranisi liittovaltiotilanteessa. Mihin tarvittaisiin eduskuntaa keskitetyssä liittovaltiomallissa? Mitä Suomeen enää edes jäisi? Onko tästä jo tietoa?

Alexander Stubbin kolme pointtia ovat aika kaukana Kokoomuksen vanhoista tutuista kolmesta pointista, koti, uskonto ja isänmaa. Lohdullista on kuitenkin huomata, että Alex olisi siirtämässä turvapaikkakäsittelyt pois EU:n alueelta. Itse ehdotin tätä samaa jo pitkän aikaa sitten, kun asiasta ei edes uskallettu puhua.

Jossakin lehden haastattelussa kysyttiin kenet Alexander Stubb haluaisi tavata. Hän ilmoitti, että Donald Trumpin, koska haluaisi ottaa selvää, mikä mies tämä on. Suosittelen Trumpin sijaan matkan suuntaavan Pariisiin ja keskustelua Ranskan juuri eronneen sisäministerin Gerald Collombin kanssa. Hän on sentään keskeinen ison EU-maan keskeinen poliitikko, jonka eropuhe on herätellyt ihmisiä.

SebastianFranckenhaeuser
Kokoomus Helsinki

Kokoomus Helsinki.
Täällä esitetyt mielipiteet ovat omiani eivätkä edusta työnantajani tai edustamieni yhdistysten kantoja. Verkkosivut osoitteessa www.sebastianf.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu